Vlinderverblijf Amazonica in Diergaarde Blijdorp sluit misschien wel voorgoed

Per 1 september sluit vlinderverblijf Amazonica van Diergaarde Blijdorp de deuren voor bezoekers. Er zijn problemen met de dakconstructie. De vraag is of het een tijdelijke of definitieve sluiting is, vertelt directeur Erik Zevenbergen. Er zijn serieuze zorgen over het dak. Het pand werd tien jaar geleden feestelijk geopend.

“Daar moet echt iets mee gebeuren”, zegt Zevenbergen over de houten dakconstructie van het grootste vlinderparadijs van Europa. Er wonen naast Zuid-Amerikaanse vlinders ook anaconda’s, schildpadden en piranha’s. De hamvraag is momenteel: hoe groot is de schade?

Dat wordt pas duidelijk als het hele verblijf volledig is ontruimd. “Er moeten hoogwerkers worden geplaatst om dat goed te kunnen onderzoeken. Is de constructie nog stevig genoeg en niet te veel aangetast door vocht? Als dat zo is, dan moeten we helaas afscheid nemen van het gebouw. Is dat niet zo, dan denken we na over een andersoortige dakconstructie.”

Pas 10 jaar oud
Dat vraagt om enige toelichting, want hoe is het mogelijk? Het gebouw, dat 10 jaar geleden werd geopend ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van Vrienden van Blijdorp, is dus helemaal niet oud.

Bij de bouw is destijds gekozen voor een ‘innovatieve oplossing’ met ‘een soort opblaasbare foliekussens’, licht Zevenbergen toe. “Dat was nog geen beproefde techniek. Daar hebben ze toen bewust voor gekozen. Het was goedkoper, maar wel met een zeker risico. Uiteindelijk moet je dan achteraf – met de wijsheid van nu – concluderen dat het geen hele gelukkige keuze is geweest. Met name als het gaat om die luchtkussens.”

Doordat de zon erop schijnt, wordt de stof van de luchtkussens fragieler en poreuzer en ontstaan er gaatjes in, vervolgt Zevenbergen. Maar dat is niet het enige probleem. “In het begin hadden we ook nog meeuwen erop zitten die door het folie heen pikten. Er is toen nog een soort net gespannen. Dat heeft het even tegengehouden. Maar we hebben ook best veel stormen gehad in de afgelopen jaren en toen ging het pas echt fout.”

Onduidelijk is nu vooral hoe het staat met de houten balkenconstructie die het dak bij elkaar houdt. “Of die nog bruikbaar is, is de vraag. Doordat die kussens gescheurd zijn en zijn gaan lekken, ook langs de constructie, is er veel water doorheen gekomen. De grote vraag is eigenlijk of en hoezeer dat jarenlange vocht het hout heeft aangetast.”

Verhuizing
Een schildpad verplaatsen lijkt niet de meeste ingewikkelde klus, maar het vangen van rondfladderende vlinders is toch een stuk tijdrovender. Bovendien zal het voor verschillende dieren mogelijk niet bij een tijdelijke verhuizing blijven. “Het is zeer waarschijnlijk dat een aantal grotere vissoorten verhuizen naar andere dierentuinen, zoals de Arapaima.”

Mensen die de vlinders en andere dieren nog willen bewonderen in Amazonica hebben tot 1 september, een week dus. Daarna gaat de tent op slot. “Dat is vervelend, dat besef ik heel goed”, zegt Zevenbergen. “Maar dit moet nu wel een keer goed gebeuren om uiteindelijk een goed besluit te kunnen nemen over het vervolg. Er is geld voor onderhoud. Met reparaties hebben we rekening gehouden. Maar als blijkt dat het hout echt aan het rotten is en dat het niet meer stevig is, dan moeten we gaan slopen en wordt het financieel gezien een ander plaatje.”

Dit bericht is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond.