Vogelgriep ontdekt bij de Zevenhuizerplas, raak dode vogels niet aan!

Met dit mooie weer is het fijn om wandelingen te maken langs het water in Rotterdam. Bijvoorbeeld bij de Zevenhuizerplas, let wel goed op, want er is gewaarschuwd voor vogelgriep in dit gebied. Dat betekent dat er dode vogels liggen langs het water. Mocht je een dode vogel vinden, blijf er dan vooral van af!

“Vogelgriep is een zoönose, dat is een ziekte die overdraagbaar is van dier op mens, dus je kunt er ook ziek van worden”, zo vertelt Ragna Marckmann van Vogelklas Karel Schot. Dat de ziekte vooral watervogels treft, is niet zo vreemd. “Je ziet het vooral veel op plekken waar veel vogels samenkomen. Het is een ontzettend besmettelijke ziekte en van soort op soort overdraagbaar. We zagen het in het begin vooral veel bij brandganzen en vervolgens bij jonge zwanen. Sinds 2021 is de ziekte ook niet meer weggeweest, vroeger was het virus vooral actief tussen november en januari, maar de afgelopen twee jaar, dus het hele jaar door.”

Niet aankomen dus, maar wat moet je als wandelaar wél doen als je een zieke of dode vogel ziet? “Als de vogel een beetje suffig is, maar nog wel leeft, moet je de dierenambulance bellen, is de vogel dood, dan moet je de grondeigenaar bellen, want die moet het dier dan ruimen. Dat is ook erg belangrijk want grotere zoogdieren die deze dieren eten, kunnen hier ook weer ziek van worden.” Meer valt er eigenlijk niet te doen. “Er is sinds kort wel een vaccinatie, maar die is vooral voor kippen en ander pluimvee, dat is dus niet te gebruiken bij wilde vogels”, zegt Marckmann.