Vogelklas Karel Schot heeft ernstig geldtekort en vreest sluiting

Het Rotterdamse opvangcentrum voor wilde vogels en zoogdieren, Vogelklas Karel Schot, kampt met financiële problemen. ‘Als de situatie niet verbetert, zal de opvang dieren moeten weigeren’, laat de opvang weten. Al in maart luidde de opvang de noodklok, maar nu benadrukt de opvang dat de situatie echt nijpend is.

Elk jaar worden in de vogelklas meer dan 10.000 dieren opgevangen. Het opvangcentrum is voortgekomen uit het werk van de bekende schoolmeester Karel Schot die al in de jaren 50 vogels opving in zijn klaslokaal. Na zijn dood zetten zijn oud-leerlingen zijn levenswerk voort met steun van de gemeente.

Het aantal op te vangen vogels steeg de laatste jaren fors. Voornamelijk door noodgedwongen sluiting van kleinere asielen in de regio. Daarnaast zijn de kosten toegenomen, doordat de Vogelklas extra preventieve maatregelen moet nemen vanwege de vogelgriep, en door de gestegen energieprijzen.

De situatie is nijpend. Voorzitter André De Baerdemaeker spreekt zijn zorgen uit: “De Vogelklas heeft dringend meer donaties nodig, anders halen we het einde van het jaar niet.” Hij vreest dat de Vogelklas de deuren moet sluiten voor zieke en gewonde vogels. Een alternatief is er dan in feite niet. “Onze collega’s in Den Haag zitten ook al overvol”, aldus De Baerdemaeker.

Open dag
Aankomende zondag 7 mei houdt de Vogelklas daarom een open dag van 12.00 tot 16.00 uur. “Iedereen kan komen kijken hoe wij ons werk doen en is welkom om mee te denken over onze toekomst”, vertelt André. Vanwege het voorjaarsweer zijn er al heel wat jonge vogels te zien in het opvangcentrum. “Maar we zullen bezoekers ook wijzen op de donatiepot.