Volkstuinen hebben lange wachtlijsten, maar toch hoef je niet altijd jaren geduld te hebben

Volkstuinen zijn op dit moment helemaal hot. In Rotterdam zijn de wachtlijsten voor een tuin overvol en sommige verenigingen hebben hun lidmaatschap aanvragen helemaal gestopt. Bij Volkstuinvereniging Eigen Hof zien ze de wachtlijst nu tot boven de honderd uitkomen. “Maar als je het slim speelt en je inschrijft voor de wat minder gewilde tuintjes, kun je soms de wachttijd verkorten, vertelt langdurig bewoner Wilma Knol.

De volkstuinverenigingen in Rotterdam zien een grote vraag naar volkstuinen, vooral sinds de corona periode. Wim van der Windt is voorzitter van Volkstuinvereniging Zonnehof in Charlois. Hij heeft het afgelopen jaar de lidmaatschap aanvragen bij zijn vereniging moeten stoppen: “Het loopt gewoon overvol, we kunnen het niet meer aan.” Deze trend wordt ook gevoeld ten noorden van Diergaarde Blijdorp bij Volkstuinvereniging Eigen Hof. Wilma Knol zit al bijna dertig jaar op het park en herinnert zich nog een tijd dat het heel anders was. “Vroeger stonden tuintjes gewoon een hele tijd leeg. Dan kwamen er een hele zomer geen nieuwe mensen bij.”

De competitie is fors en de wachtlijsten zijn lang, maar het is niet onmogelijk om binnen een geringe tijd een tuintje op de kop te tikken. Nieuwe bewoner van Eigen Hof Tess had een goede strategie: “Ik heb mij in het naseizoen ingeschreven en begin dit jaar kon ik al kijken voor een tuin. Ik heb toen expres gekozen voor een wat minder gewilde tuin waardoor ik binnen 6 maanden al kon gaan tuinieren. Je ziet dat veel mensen een tuin zoeken die bijna kant en klaar is als die is opgeleverd. Ik had het geluk dat zo’n tuin voor mij niet nodig was”, lacht Tess.