Voorzitter Partij voor de Dieren geschokt door dode vogels stadhuistuin

Het was flink schrikken voor de fractievoorzitter van Partij voor de Dieren Rotterdam. Onderweg naar de raadsvergadering stuitte Ruud van der Velden, op een aantal dode vogels die in de tuin van het stadhuis lagen. “Het was al gauw duidelijk dat de vogeltjes, van nog geen week oud, niet ‘gewoon’ uit hun nestje waren gevallen.”

Volgens Van der Velden komt de dood van de diertjes door de snoeiwerkzaamheden in de tuin van een dag geleden. “Behalve dat ik het diep triest vind dat de vogeltjes op deze manier tot hun eind zijn gekomen, ben ik ook echt heel boos. Het is asociaal dat ze de vogelnesten tijdens het broedseizoen hebben verstoord. Tevens is snoeien zonder onderzoek rond deze tijd van het jaar verboden.”

De fractievoorzitter heeft er daarom direct werk van gemaakt. “Ik heb de raadsvergadering aangegrepen om de burgemeester en voorzitter hierop aan te spreken.” Ondanks dat het niet in de agenda stond, heeft Van der Velden toch zijn statement kunnen maken. “De gemeente is de opdrachtgever en uiteindelijk is de wethouder gewoon verantwoordelijk. Zij moeten het goede voorbeeld geven.” Door zijn interventie in het stadhuis is het snoeien tijdelijk gestopt.

Van der Velden geeft aan dat zijn partij veel meldingen binnen krijgt over het onnodig kappen van groen. Daarom deelt hij nog wat tips om dit soort taferelen te voorkomen. “Snoeien in het broedseizoen is onverstandig. Wacht tot eind augustus na het broedseizoen of breng in kaart waar de vogelnesten zitten. Zo voorkom je dit soort incidenten.”

Later vandaag liet hij weten dat het snoeien is gestopt en de werkzaamheden pas weer plaatsvinden na het broedseizoen. “Ik hoop dat ze hun les hebben geleerd,” aldus Van der Velden.

Pas op de onderstaande beelden kunnen als schokkend ervaren worden.