Vrijwilliger Fred Kok krijgt Erasmusspeld: ’Mensen denken dat je er niks voor krijgt’

Fred Kok heeft een Erasmusspeld gekregen van wethouder Tim Versnel. Deze nam hij zaterdag 7 oktober in ontvangst in het huis van de wijk in Ommoord. Fred Kok krijgt de Erasmusspeld omdat hij jarenlang vrijwilligerswerk heeft gedaan in Prins Alexander en Kralingen-Crooswijk. De Erasmusspeld is één van de zeven onderscheidingen die je in Rotterdam kan krijgen als je iets bijzonders doet voor de stad.

Met de Erasmusspeld eert de gemeente Rotterdam mensen die zich lange tijd als vrijwilliger ingezet hebben in de gemeente.Fred Kok was actief voor het Opzoomer-team van Bewonersorganisatie Ommoord. Hiervoor organiseerde Fred zelf heel veel activiteiten. Naast zijn inzet voor het Opzoomer-team was Fred ook nog actief bij Gro-up Buurtwerk en verpleeghuis De Hofstee in Ommoord. Hierbij hielp hij jongeren die hulp nodig hadden met autisme, ADHD, trauma- of hechtingsproblematiek. Hij vertelt dat dat niet voor iedereen even makkelijk was: “Je moet zorgen dat je het werk niet mee naar huis neemt, gelukkig kan ik dit goed gescheiden houden, andere vrijwilligers hadden het hier moeilijker mee.” Ook hielp hij nog bij hospice De Regenboog in Kralingen. Hier bood hij hulp en zorg aan mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Hierover vertelde hij: “Mijn tijd bij de regenboog vond ik het heftigste en dat kwam vooral doordat de mensen daar fysiek heel hard achteruit gingen omdat ze aan het einde van hun leven zitten.”

Fred Kok zette zich vooral in voor de wijk Ommoord, maar nam deze maand afscheid als vrijwilliger. Fred gaat het vrijwilligerswerk dan ook erg missen: “Ik ga het ritme missen dat ik elke vrijdag wist wat ik ging doen, maar natuurlijk ook de andere vrijwilligers en de mensen die je hielp en blij maakte.” Fred is de 30ste Rotterdammer ooit die een Erasmusspeld in ontvangst heeft genomen. “Mensen denken altijd dat je niks voor vrijwilligerswerk krijgt, je krijgt bijvoorbeeld geen geld, maar de waardering die je krijgt, die is het belangrijkste.”