Vrijwilligers pakken nu al cadeautjes in voor Kerst

Mokken, USB-sticks en nog veel meer. De vrijwilligers van Comité Kerstfeest op Zee zijn nu al bezig met het inpakken van kerstcadeaus. Warm weer of niet, ze dragen allemaal hun steentje bij. De cadeaus moeten namelijk in december uitgepakt worden door zeelui over heel de wereld.

“Het kan namelijk best eenzaam worden op zee”, stelt Gerard de Goede (77), voorzitter van het comité. Hij voer zelf de wereld over in zijn jongere jaren en weet als geen ander hoe het leven op een schip kan zijn. “Zeker met Kerst verlangden we allemaal naar thuis. Toch kan een klein geschenk dat gevoel enigszins veranderen.” Enige tijd later, toen Gerard niet meer op zee werkte, kwam hij in contact met de toenmalig voorzitter van Kerstfeest op Zee. “Hij benaderde mij of ik voorzitter wilde worden en daar stond ik wel voor open.”

De organisatie bestaat als sinds 1947 en werd opgericht door Jonkheer Ort en zijn twee dochters. Het idee is simpel: aan zeelieden moet ook gedacht worden tijdens Kerst. En daarom werkt Gerard vandaag de dag nog steeds, samen met een heel team aan vrijwilligers, om ervoor te zorgen dat in december leuke cadeautjes worden verstuurd.

“In ons assortiment zitten functionele geschenken, zoals een koelbox, mini-fan en een muts”, vertelt Naomi de Goede, partner van Gerard en tevens vrijwilliger. “Elk jaar is het weer wat anders. De cadeaus kopen wij zelf in, maar uiteraard krijgen wij wel hulp van externe organisaties.” Zo krijgen ze collectes van koopvaardijherdenkingsdiensten, diaconieën van kerken, donaties van particulieren en worden ze ook geholpen door Zeemanshuis Rotterdam en Havenbedrijf Rotterdam.

Een reactie van een van de schepen op de website van Kerstfeest op Zee:
“Namens de gehele bemanning wil ik u allen graag hartelijk danken voor de cadeaus die wij met Kerstmis mochten ontvangen. Het lijkt een vanzelfsprekendheid, ieder jaar weer, keer op keer maar gelukkig beseffen we allen dat er veel moeite, tijd en werk achter zit.

Het is zeer gewaardeerd!

Namens de bemanning,
hartelijke groet,”

Kapt. Noël M. Peters,
Mv Saimaagracht.

“De reacties die we elk jaar krijgen van de schepen zijn zo mooi”, vertelt Gerard. “Dat zorgt ervoor dat ik samen met de andere vrijwilligers met veel liefde cadeautjes in wil pakken.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat