Vrijwilligers planten Voedselbos in Merwe-Vierhavens ondanks de vorst

Vorst of niet: vrijwilligers planten op zaterdag 3 maart ruim 500 bomen en struiken in de oude Keilehaven. Dit nieuwe Voedselbos is deel van de Voedseltuin Rotterdam, die groente en fruit levert voor de pakketten van de Voedselbank. 
Het was wel spannend of het allemaal door zou gaan vanwege de vorst, vertelt Tineke van der Burg van de Voedseltuin. “Het was echt hard bikkelen om alle gaten te graven met die bevroren grond.” Maar omdat het komende week niet meer vriest, kan de plantdag doorgaan. Om 2 uur ‘s middags klinkt het startsein.

In één minuut een Voedselbos van 2000 m2 aanplanten, zoals de actie aangekondigd werd, dat is natuurlijk bij wijze van spreken”, zegt Van der Burg. “Maar in een half uur verwachten we wel klaar te zijn”. Al het voorbereidend werk, zoals kuilen graven, is afgelopen week al gedaan. “Het is echt: boompje erin, hoopje grond erover. En dan is er warme koffie en thee.”

Het Voedselbos komt er heel anders uit te zien dan de kweekbedden die de Stichting Voedseltuin Rotterdam al jaren heeft. “Het wordt heel divers, met heel veel verschillende hoge en lage bomen en eetbare struiken waar je van kunt plukken. Bijvoorbeeld bessenstruiken, fruitbomen, krentenbomen”, vertelt de organisator. Samen met voedselbos-experts van het Rotterdam Forest Garden Netwerk hebben zij de planten en bomen uitgezocht.

De organisatie hoopte op 300 vrijwilligers. Vanwege de kou zullen dat er minder zijn. “Maar 100 man verwachten we toch zeker wel”, besluit Van den Burg namens de Voedseltuin. 

Foto: Menno Leutscher
Kijk nog even mee met de laatste voorbereidingen van de vrijwilligers: 

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat