Vrouwen leren fietsen op het Mijnsherenplein

52% van de inwoners van Rotterdam-Zuid fietst nooit of bijna nooit. Daar wordt wat aan gedaan met het project Fiets Mee. In de Tarwewijk krijgt een groep dames elke week fietsles.

Fiets Mee is een zusterproject van Fietsen op Zuid dat fietsen op Rotterdam-Zuid stimuleert. Fiets Mee faciliteert fietslessen en instructeurs voor vrouwen die graag willen leren fietsen. De deelnemers doorlopen een cursus van acht weken waarin ze leren fietsen, maar ook zelfvertrouwen creëren staat centraal. De organisatie Sezer biedt de Fietsen op Zuid aan. Sezer maakt daarnaast onder andere wijkprogramma’s voor basisschoolkinderen die naar het VWO of Atheneum willen, maar dat door een achterstand of armoede niet kunnen. Daaruit zijn de fietslessen ontstaan. Ferry Chrispijn van Sezer is nauw betrokken bij de fietscursus: “Wij zorgen dat basisschoolleerlingen een beetje bijscholing krijgen. We betrekken daar ook de ouders bij. Dan vragen we ook: “Wat zou helpen om jullie meer bij de opleiding te betrekken?” Heel vaak kwam daar uit dat de dames niet konden fietsen. Als kinderen dan activiteiten willen ondernemen, zoals naar het zwembad gaan, gaat dat vaak niet. Toen dachten we: “Daar moeten we ook een plan voor maken”.

Er zijn verschillende redenen dat het programma zo hard nodig is op Zuid: “We krijgen aanmeldingen uit heel Rotterdam, maar op Zuid is het heel erg prangend. Bijna 50% van de vrouwen kan niet fietsen. Of ze hebben geen fiets, maar dat komt dan vaak, omdat ze niet kunnen fietsen. Dat heeft verschillende redenen: omdat ze een migratieachtergrond hebben, maar de infrastructuur is ook niet helemaal goed”.

Sezer zou graag het project in meerdere wijken willen uitrollen, maar ze hebben daar nog niet genoeg trainers voor. “Zodra er mensen zijn die ons willen helpen is the sky the limit. Dan fietsen we over de horizon.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat