Water staat sportschoolhouders aan de lippen: ‘Zolang ik huur kan betalen heb ik nergens recht op’

Rotterdamse sportschoolhouders kijken met gemengde gevoelens uit naar de persconferentie van van komende vrijdag 14 januari met die nieuwe minister van Volksgezondheid. Sinds de gedwongen sluiting doe op 18 december vorig jaar in ging stapelen de financiële problemen zich bij de sportscholen op. OPEN Rotterdam sprak hierover met vechtsportschoolhouder Stephen Ghazi en met Wil van Daalen, voorzitter van sportvereniging Unity99. Hoe gaat het nu met de Rotterdamse sportscholen na vier weken lockdown?

Geen nieuwe leden
Stephen Ghazi is eigenaar van The Old School, een vechtsportschool in de Agniessenbuurt waar onder meer Pencak Silat, Jeet Kune Do, Ninjutsu, wordt gegeven. Hij vindt de huidige situatie in eigen woorden ‘kwalitatief uiterst teleurstellend’. “December en januari zijn normaal gesproken belangrijke maanden, veel mensen schrijven zich dan in bij mijn sportschool met het oog op de goede voornemens. Dit jaar waren er geen nieuwe aanmeldingen,” vertelt Ghazi. In aanmerking voor de steunpakketten van de overheid komt de onderneming van Ghazi niet vertelt hij; “Zolang ik mijn huur kan betalen heb ik nergens recht op.” Ondertussen loopt de financiële situatie ‘naar een kritisch punt toe’. Ghazi wil vooral gewoon open, desnoods op 1,5 meter, en met mondkapjes.

Vrijstelling van het ministerie van Volksgezondheid voor Unity99
Sportvereniging Unity99, waaronder CrossFit en vechtsportscholen in Nesselande, IJsselmonde en Zevenkamp vallen, kreeg voor een aantal activiteiten een vrijstelling van de maatregelen van het ministerie van Volksgezondheid. De BUDO lessen voor kinderen met autisme en het ‘The Confidence Program’ voor de weerbaarheid van van kwetsbare vrouwen en kinderen mogen wel binnen plaatsvinden. Unity99 kreeg hiervoor na een aanvraag bij het ministerie toestemming.

200 leden verloren
Toch zit ook Unity99 in een lastig parket, vertelt voorzitter van de vereniging Wil van Daalen; “We zijn ondertussen 200 leden verloren. Ondertussen is er geen enkele steunregeling waar we recht op hebben.” Wil vindt dat met er met het openblijven van de fitnessruimte in het Erasmus MC met twee maten gemeten wordt; “Ik vind het terecht dat het zorgpersoneel in staat wordt gesteld te sporten. Ik heb zelf een tijdje in het ziekenhuis gelegen en ik weet hoe zwaar ze het daar hebben, maar dan vind ik ook dat alle sportscholen open mogen. Want we hebben het allemaal zwaar.” Van Daalen kijkt toch hoopvol naar de persconferentie van komende vrijdag 14 januari met die nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers; “We staan te springen om weer te gaan sporten”.

Geen begrip voor sportschoolhouders
Stephen Ghazi heeft er geen vertrouwen in dat de persconferentie soelaas gaat bieden. “Ik ben een beetje bitter geworden, het enige dat ik wil horen is dat ik weer open mag of dat ik fatsoenlijk gecompenseerd word.” Ondertussen mag de fitnessruimte in het Erasmus MC wel open. “Er is dus alle begrip voor het zorgpersoneel, maar niet voor sportschoolhouders. Eigenlijk heb ik ook een essentieel beroep, want ik houd mensen gezond en dat is ook belangrijk voor het ontlasten van de zorg.”

Vorig jaar juli was OPEN Rotterdam op bezoek bij drie sportscholen, waaronder de vechtsportschool van Stephen Ghazi. Toen werd de lockdown na maanden weer opgeheven.