Welk bewonersinitiatief komt er in jouw wijk? Stembussen nog ruim een week open

Rotterdammers die een goed idee hebben voor een evenement, een wijkfeest of een faciliteit in de buurt, kunnen nog twaalf dagen campagne voeren om zoveel mogelijk mensen te laten stemmen op hun bewonersinitiatief. De deelnemers zijn de afgelopen maanden hard bezig geweest met het opgeven en voorbereiden van hun plannen. Nu ligt het aan de bewoners van hun wijken of zij genoeg stemmen binnenslepen om geld te krijgen zodat ze die mooie initiatieven ook echt kunnen uitvoeren.

Bij de gemeente Rotterdam is het mogelijk als bewoner om geld aan te vragen voor initiatieven voor de eigen wijk. Wil je bijvoorbeeld een halloweenfeest geven, een schaatsbaan mogelijk maken of kinderen meer laten bewegen? De gemeente stelt geld beschikbaar voor kleine initiatieven en grote initiatieven. Maar dat doen ze natuurlijk niet zomaar.

Het proces
Kleine initiatieven waar tot maximaal 2.500 euro voor nodig is kunnen het hele jaar door via mijnrotterdam.nl aangemeld worden. Bij het aanvragen van een budget voor grote initiatieven, voor maximaal 20.000 euro, komen je mede-Rotterdammers in beeld. Zij mogen namelijk bepalen welke initiatieven zij graag zien in in hun wijk.

Hoe kan ik stemmen?
Op mijnrotterdam.nl log je in met je persoonlijke gegevens, en bekijk de initiatieven waar jij op kan stemmen. Je kan stemmen op de plannen die er zijn voor jouw wijk, niet voor die in andere wijken. Per stemronde is het mogelijk om maar één keer te stemmen, dus kies wijs! Stemmen kan online, maar kan ook via de post of de mail.

Lees ook: Wijkraadslid Rini Vermeulen maakt zich zorgen over “drempels bij bewonersinitiatieven”

Per half jaar is het mogelijk om initiatieven aan te melden voor de stemronde. Stemmen kan tot 14 juni, of er genoeg stemmen zijn voor het initiatief wordt in de week van 20 juni bekend. De volgende aanmeldperiode voor nieuwe initiatieven is van 15 juni tot 31 augustus. Het aanmelden kan zowel digitaal als via de post. Wil het om welke reden dan ook niet lukken, bij de Huizen van de Wijk bieden ze alle hulp aan die je nodig kan hebben met het aanmelden van je initiatief. Heeft je initiatief niet de meeste stemmen behaald? Dan kan je het de volgende ronde nog een keer proberen.

Er zijn een aantal regels verbonden aan het aanvragen van budget voor initiatieven, die wordt getoetst door de gemeente en de wijkraad. Meer informatie hierover is te lezen op de website van de gemeente.

Lees ook: welke gevolgen heeft de nieuwe manier van toekennen bewonersinitiatieven op de nieuwe wijkraden.