Welke geschiedenis moet Rotterdam belichten? Die vraag staat centraal in talkshow History010

Delfshavenaren gaan woensdagavond tussen 18 en 19 uur in gesprek over de geschiedenis van Rotterdam. Welke oorlog herdenken we wel, en welke niet? Welke helden zien we wel in musea of op sokkels, en welke niet? Deze en meer van dit soort vragen staan centraal in de talkshow History010, die via Facebook wordt uitgezonden bij OPEN Rotterdam vanuit Podium Grounds.

Recente gebeurtenissen hebben aanleiding gegeven om met een vernieuwde blik naar bekende historische personen of gebeurtenissen te kijken, aldus de organisatie van het praatprogramma. “Ons verleden is niet in cement gegoten, maar is een sociale constructie.”

Sonya Dias en Jermaine Berkhoudt presenteren de avond en gaan met verschillende gasten in gesprek over de betekenis van de geschiedenis. De meeste gasten komen uit Delfshaven. Antropoloog Francio Guadeloupe is de vaste tafelgast.

De talkshow History010 Grounds is een samenwerking van Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst, Podium Grounds, Gebiedscommisie Delfshaven en valt onder het programma van Delfshaven400. Dit jaar worden allerlei activiteiten georganiseerd om het 400-jarig bestaan van Delfshaven te vieren.

<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Frotterdamisopen%2Fvideos%2F927773981037858%2F&show_text=0&width=560″ width=”560″ height=”315″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowTransparency=”true” allowFullScreen=”true”></iframe>

Virtuele tijdmachine
Om te zien hoe Delfshaven er in 1620 uitzag kun je vanaf 2 augustus in een digitale tijdmachine. Vanuit je smartphone of computer kun je met 360 graden foto’s rondkijken in het 17e eeuwse stadsdeel van Rotterdam. Vandaag zijn sneak previews te zien van deze virtuele tijdmachine.

<iframe width=”50%” height=”640″ style=”width: 50%; height: 640px; border: none; max-width: 100%;” frameborder=”0″ allowfullscreen=”true” allow=”vr,gyroscope,accelerometer,fullscreen” scrolling=”no” src=”https://kuula.co/share/713kV?fs=1&vr=0&sd=1&thumbs=1&chromeless=0&logo=0″></iframe>
– Buizenwaal

<iframe width=”100%” height=”640″ style=”width: 100%; height: 640px; border: none; max-width: 100%;” frameborder=”0″ allowfullscreen=”true” allow=”vr,gyroscope,accelerometer,fullscreen” scrolling=”no” src=”https://kuula.co/share/713kx?fs=1&vr=0&sd=1&thumbs=1&chromeless=0&logo=0″></iframe>
– Aelbrechtskolk

<iframe width=”100%” height=”640″ style=”width: 100%; height: 640px; border: none; max-width: 100%;” frameborder=”0″ allowfullscreen=”true” allow=”vr,gyroscope,accelerometer,fullscreen” scrolling=”no” src=”https://kuula.co/share/713k8?fs=1&vr=0&sd=1&thumbs=1&chromeless=0&logo=0″></iframe>
– Achterhaven

De app TimeTransit is volgende week gratis downloaden om een tocht te maken in de tijd dat de pilgrims zo’n vierhonderd jaar geleden vanuit Delfshaven naar Amerika vertrokken. Niet alleen de beelden maar ook de verhalen van de pilgrims van toen, worden vertaald.

“We dachten, hoe geweldig zou het zijn als we een tijdmachine kunnen bouwen die kan laten zien wat de Pilgrims 400 jaar geleden zagen”, vertelt directeur van Stichting Verborgen Stad en initiatiefnemer van TimeTransit Delfshaven Theo Pronk. “Delfshaven mag dan in vier eeuwen sterk veranderd zijn, maar het verleden ligt hier nog verborgen, en de ervaringen van de mensen die hier ooit waren. Het doel van onze stichting is dit toegankelijk te maken”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat