Erasmus Universiteit helpt studenten mentaal gezond te blijven tijdens Wellbeing Week

Slimmer omgaan met je geld, zelfcompassie, omgaan met uitstelgedrag; het is zomaar een greep uit de workshops die de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) aanbiedt deze week tijdens Wellbeing Week. Een evenement dat de universiteit jaarlijks meerdere keren organiseert om studenten te informeren over mentale gezondheid.

Een workshop waar veel interesse voor is, is Journal Writing. De studenten leren in de workshop dingen van zich af te schrijven en met tekst te reflecteren op gedachten en gevoelens. “Het kan heel behulpzaam zijn voor je mentale gezondheid”, vertelt Yashira, die de workshop houdt.

Ondanks de interesse lijkt er toch een beetje een taboe te liggen op hulp zoeken bij mentale problemen. “Het vergt lef hier te komen”, vertelt deelneemster Lindsay. “Als je hier naartoe gaat, heerst er toch een beetje een beeld van: Oh, ben je zo fragiel dat je naar zoiets toe moet?”

Voor de mannelijke deelnemers Mathijs en Ishan is het al helemaal een drempel om mee te doen aan de workshops. “Volgens mij hebben mannen het vaak lastiger met het uiten van hun emoties. Er zijn bij deze workshop dan ook meer vrouwen dan mannen”, vertelt Mathijs. Maar Ishan is ondanks dat wel positief over de workshop: “Ik zie als man echt geen negatieve aspecten aan zo’n workshop. Ik denk dat we er toch wat meer voor open moeten staan en dat er voor mannen juist veel te winnen valt bij zo’n workshop.”

Verschillende evenementen
Het beeld dat er heerst over hulp zoeken bij mentale problemen is voor de Universiteit de reden om juist wat zichtbaarder te zijn met evenementen als deze. “Naast Wellbeing Week doen we ook veel structurele dingen op dit gebied, maar dat is vaak wat minder zichtbaar voor studenten”, vertelt Robin Eijlers projectleider Studentenwelzijn bij de universiteit.

Een goed voorbeeld van een structureel initiatief is de opening van ‘The Livingroom’. Een permanente ruimte op de campus, waar officieel niet in gestudeerd mag worden, maar die alleen gebruikt mag worden om te ontspannen, samen te komen en spelletjes te spelen. “In deze ruimte zijn getrainde begeleiders aanwezig waarmee gepraat kan worden over mentale problemen, of die dat kunnen oppikken, en die studenten kunnen doorverwijzen naar meer specialistische hulp”, aldus Robin.