Wijkbus brengt al 35 jaar mensen rond in Prins Alexander: telefoon staat nog dagelijks roodgloeiend

Wijkbus Alexander rijdt al sinds 1987 door het gebied Prins Alexander om 55-plussers van A naar B te brengen. Het gaat om ritjes in de wijk. Mensen sluiten een abonnement af en betalen vervolgens net iets meer dan een euro voor een ritje. Het hele bedrijf drijft op vrijwilligers en daar is Edwin Hazekamp er één van.

“Het is ontzettend dankbaar om de mensen zo te kunnen helpen. Ik heb dertig jaar een eigen rijschool gehad en dat ben ik langzaam gaan afbouwen. Toen ik helemaal stopte dacht ik: het rijden zit in mijn vingers en op die manier kan ik de mensen nog wel helpen”, verhaalt hij hoe hij terecht kwam als vrijwilliger in de wijkbus. Joyce Hoeneveld coördineert alle vrijwilligers. “Als je zelf niet meer naar buiten of bijvoorbeeld naar het ziekenhuis kan. Dan ben je toch afhankelijk van andere instanties. Wij als wijkbus zorgen er dan eigenlijk voor dat mensen toch op zichzelf kunnen blijven wonen”, vertelt Joyce over de rol van de wijkbus.

Ze staat in het kantoorpand aan de Prinsenlaan waar een soort waar controlecentrum is ingericht. Twee telefonisten nemen om de haverklap de telefoon op om weer een ritje in te plannen. “We hebben ongeveer tussen de zestig en zeventig ritten op een ochtend. Hetzelfde aantal in de middag: maakt dus ongeveer 140 ritten op een dag”, legt Joyce uit.