Deels leeggelopen wijkraad Kralingseveer wordt aangevuld met gelote leden

Erik Fecken

Van de zeven wijkraadsleden die afgelopen lente met elkaar de wijkraad Kralingseveer vormden, zijn er inmiddels nog maar vijf over. Voor deze wijkraad hadden zich precies zeven kandidaten aangemeld. Net zoveel als dat er plekken waren. Er zijn dus geen opvolgers zijn voor de opengevallen plekken. Dat betekent dat er binnenkort geloot wordt voor nieuwe leden.

De woordvoerder van wethouder Robert Simons, die gaat over Bestuur (wijken en kleine kernen), laat weten dat het kiesreglement voorschrijft dat er een loting moet komen onder bewoners voor de open plekken. In het kort betekent dat de bewoners van de wijk worden aangeschreven dat er geloot gaat worden. Bewoners kunnen het aangeven als ze niet mee willen doen aan die loting. Alle mensen uit Kralingseveer die ouder zijn dan 16 jaar – buiten de mensen die dus niet willen deelnemen – worden samengevoegd in een bestand; een notaris trekt daaruit een lijst van 50 personen. De gemeente benadert met de lijst een voor een de personen met de vraag of zij willen deelnemen aan de wijkraad. “We zijn deze procedure nu aan het voorbereiden, dat kost nog even tijd. Tot die tijd heeft de huidige wijkraad in Kralingseveer voldoende leden om te kunnen functioneren.”

‘Verrijking Rotterdamse democratie’
Ambtenaar Lot Mertens pleit al langer voor meer loting in het democratische proces, ze maakt er zelfs de podcast Sexy Lotto over. Lot noemt zichzelf ook wel ‘cheerleader lokale democratie’: “En in die rol vind ik het helemaal top dat we nu alsnog gaan loten. Ik ga enorm mijn best doen om de gelote leden welkom te heten in het lokale spel. Ik vind het ook wel spannend. Het wordt straks namelijk wel een mix van gekozen en gelote leden.” Ze doet graag een oproep aan de zittende gekozen leden: “Ook al hebben jullie misschien een ander vertrekpunt, heet elkaar welkom.” Ze vermoedt dat we vaker het de komende tijd vaker gaan zien dat er wijkraadsleden om allerlei redenen vertrekken. “En dan is loten wel een mooi middel. Ik denk dat het een verrijking wordt van de Rotterdamse democratie.”

Benieuwd hoe het ook al weer zit met de wijkraden in Rotterdam? Kijk onze explainer terug: