Winkelcentrum Zuidplein bestaat 50 jaar: een duik in het archief

Winkelcentrum Zuidplein bestaat vandaag 50 jaar. Op 6 september 1972 openden presentatrice Mies Bouwman en toenmalig burgemeester Wim Thomassen het gebouw en nu staat het bekend als een van de grootste winkelcentra van Nederland. Om het jubileum te vieren, nemen we een kijkje in het archief.

Winkelcentrum Zuidplein is constant in ontwikkeling. De ‘spectaculaire verbouwing’, zoals het op de website van Zuidplein beschreven staat, bevindt zich in de laatste fase. Hier maakten wij een half jaar geleden een item over.

Naast vreugde is er ook verdriet geweest. Zoals het sluiten van de befaamde loempiakraam in 2018, met tranen bij de eigenaar als gevolg.

Een dansende burgemeester Ahmed Aboutaleb bij een flashmob in het winkelcentrum ging viral in 2015.

Van links naar rechts zie je hier Mies Bouwman, mevrouw A.N. Thomassen-Lind en Miss Zuidplein bij de opening van het winkelcentrum op 6 september 1972.

Deze foto van het Stadsarchief is genomen in 1970, nog voor de bouw van het winkelcentrum. Vanaf de Zuiderparkweg zie je metrostation Zuidplein, met een potje voetbal op de voorgrond. Prachtplaatje.

Natuurlijk zijn wij ook benieuwd naar jouw verhalen over Zuidplein. Deel ze met ons via [email protected] of de socials.