Winkels open voor afhalen, maar zet het zoden aan de dijk? “Nee, dat denk ik niet”

Winkeliers met niet-essentiële producten mogen vanaf deze woensdag ook afhaalpunten inrichten. De ondernemers maken er het beste van, maar of het veel uitmaakt? “Het zet niet veel zoden aan de dijk.”

Kirsty Nagel van Volle Kast in Rotterdam-Noord is er toch blij mee. “Alle beetjes helpen. Het fijnste is als er straks weer mensen naar binnen mogen komen. Ik ben geen webshop begonnen vanuit een passie. Maar hé! Dit is iets.”

Het scheelt voor haar dat ze in ieder geval weer klanten voor haar deur ziet. En het is wel fijn dat niet meer hoeft rond te rijden om haar pakketjes rond te rijden. “Ja, ik ben toch wel blij. En de mensen die langskomen zijn ook blij, ze zien dat ophalen toch als een uitje.

Toch veel onduidelijkheid
Ook aan de Meent in het centrum van de stad gaan verschillende winkels weer open voor afhalen. Zo kun je bij Nishi van Margaret West kleding op bestelling afhalen. Toch zijn de nieuwe regels nog onduidelijk, zegt ze. “Mensen mochten al naar binnen voor een koffie-to-go, maar mogen ze dan ook binnen hun bestelling ophalen? Of alleen de koffie?”, vraagt ze zich hardop af.

“Ik weet het niet meer”, concludeert ze. “Het is op zich natuurlijk wel weer een heel klein stapje in de richting waar je naartoe wil. Maar het zet niet echt zoden aan de dijk. Dat zal voor heel wat winkeliers gelden”, besluit ze.