VIDEO | Woonopstand eist extern, onafhankelijk onderzoek naar politie

De organisatie van de Woonopstand eist onafhankelijk extern onderzoek naar het optreden van de politie en het optreden van de burgemeester. Dit maakt mede-oprichter Gwen van Eijk bekend voorafgaand de commissievergadering Veiligheid en Bestuur. De commissie vergadert donderdagmiddag om 14.00 uur over het politiegeweld tijdens de demonstratie op 17 oktober. De Woonopstand heeft een ‘zwartboek’ vol ervaringen van demonstranten overhandigd aan burgemeester Aboutaleb.

Op de trappen van het Stadhuis overhandigt Gwen van Eijk het opgestelde Zwartboek vol ervaringen van aanwezigen 17 oktober aan burgemeester Aboutaleb. De organisatie van de Woonopstand eist een extern, onafhankelijkheid onderzoek naar het optreden van de politie tijdens het protest. “Wij willen een extern onderzoek, omdat er geen blijk is van zelfreflectie bij de politie”, volgens Van Eijk.

“De politie heeft het demonstratierecht geweld aan gedaan”, zegt een inspreker tijdens de commissievergadering Veiligheid en Bestuur. Vijftien mensen zijn naar het stadhuis gekomen om hun ervaringen te delen met burgemeester Aboutaleb, politiechef Westerbeke en de fractievoorzitters. “De politie is je beste vriend, toch?”, zegt een andere inspreker.

‘Fack, ik ben geslagen’

Een van de insprekers is ingesloten door de politie tijdens de Woonopstand: “Mijn vriend en ik pakken elkaar vast en proberen weg te komen. Ik voel een klap op mijn kont en denk, ‘Fack, ik ben geslagen’. Ik draai me om en zie bebloede gezichten, zwaaiende knuppels en boze en verdrietige mensen”.

Meerdere insprekers zien dat aanwezigen tijdens het protest nu bang zijn om nog een keer naar een demonstratie te gaan. “Vredige demonstranten durven niet meer te demonstreren uit vrees voor politiegeweld”, zegt een inspreker. “De politie vreest een boze tweet, terwijl ik niet meer naar een demonstratie in mijn eigen stad durf”, zegt een Extinction Rebellion-activist. Mede de aanwezigheid van Extinction Rebellion (XR) tijdens de Woonopstand, is een reden voor de politie om extra alert te zijn. “Wij zijn erg geschrokken van de verdachtmaking van onze organisatie in de brief van de locoburgemeester”, laat de XR spreker weten.

‘Kameraad Osso’
Een van de insprekers tijdens de vergadering is de maker van het houten huisje, ook wel ‘Kameraad Osso’ genoemd door demonstranten, die een grote rol heeft gespeeld tijdens de demonstratie. Volgens de politie zou het huisje als stormram zijn gebruikt. Het grote houten bouwwerk heeft de interesse getrokken van Museum Rotterdam. Zij zien het als symbool van de jarenlange woonstrijd.

Lees hier onze reconstructie over het verloop van de mars.