De gemeente gaat onderzoeken hoe de pijler Wonen van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) kan worden ‘aangescherpt’. De aanscherping volgt op de afgewezen aanvraag van 11 miljoen die de gemeente deed bij het Huisvestingsfonds om onder andere woningen in Rotterdam-Zuid op te kopen en te verbeteren. Hoewel er al kritisch werd gekeken naar de plannen, heeft de afwijzing ervoor gezorgd dat er een “impuls is gegeven aan hoe we (de gemeente, red.) omgaan met de pijler Wonen van het NPRZ.” Dat zei wethouder Chantal Zeegers vandaag, donderdag 13 maart, in de actualiteitenraad.
De wethouder heeft het over de kritiek die het Huisvestingsfonds in de afwijzing onder andere had op het gebrek aan verdichting in de plannen. De plannen waren er voornamelijk op gericht om woningen te verbeteren, maar niet om méér woningen te bouwen – iets wat in een tijd van woningnood hard nodig is. In de uitgelekte afwijzing, waar OPEN Rotterdam eerder over publiceerde, stond onder andere dat het gebrek aan verdichting een ‘gemiste kans’ is en dat de ‘publieke kosten per woning te hoog zijn.’
Brief
Na de afwijzing, en de twee artikelen die OPEN Rotterdam daarover publiceerde, stuurde de wethouder al een brief naar de raad waaruit duidelijk wordt dat er een draai wordt gemaakt. In de brief geeft ze aan dat de plannen onder de pijler Wonen van het NPRZ moeten worden aangescherpt. Die aanscherping, waarvoor volgens de brief onder andere personeel- en productiekosten zijn, wordt betaald met geld uit de bestemmingsreserve van het NPRZ.
In de actualiteitenraad benadrukte Zeegers nogmaals dat de afwijzing “een teleurstelling” is. Tegelijkertijd geeft de wethouder wel aan dat deze aanvraag niet zo heel veel verschilt van eerdere aanvragen die de gemeente bij het fonds deed: “Het is wel goed om te weten dat we sinds 2021 wel 90 miljoen uit het fonds hebben weten te krijgen.” Volgens diverse raadsleden is het feit dat de laatste aanvraag niet zoveel verschilt van eerdere aanvragen juist precies het probleem.
Kritiek uit de raad
Tim de Haan (D66) geeft in het debat aan dat wat hem betreft “de ingeslagen weg binnen die woonpijler wel een beetje zijn eind aan het bereiken is.” Ook Co Engberts (PvdA), die het onderwerp voor de actualiteitenraad agendeerde, denkt dat ook dat het tijd is om de plannen te herzien. Hij vraagt zich hardop af “hoe het in hemelsnaam mogelijk is dat deze aanvraag de deur uit is gegaan.”
Astrid Kockelkoen (GL), die in haar vorige periode als raadslid al een motie indiende over verdichting binnen het NPRZ, vraagt zich af waarom het allemaal zo lang duurt: “De veranderende tijdsgeest en noden op zuid wat betreft wonen lijkt maar niet te landen bij de wethouder en het uitvoeringskader van NPRZ. Ik heb echt het idee dat de ingediende aanvraag achterhaald is. Die inzichten moeten echt wat sneller landen bij de gemeente Rotterdam.”
Wethouder Zeegers geeft aan de kritiek te begrijpen en ervan te willen leren, maar geeft ook aan dat ze gebonden zit aan “de uitvoeringsstrategie van het NPRZ”. Wel ziet Zeegers op dit moment meer mogelijkheden om de plannen te herzien dan een aantal jaar geleden: “Wetgeving helpt ons daar ook bij, er is nu wetgeving betaalbare huur die ervoor zorgt dat we kunnen handhaven. De hele context is veranderd, dus we kunnen nu ook meer zonder dat we zelf allerlei panden hoeven op te kopen.”