Wormenhotels geopend in Noord

In Rotterdam Noord zijn de afgelopen weken nieuwe hotels geplaatst, met wel hele bijzondere gasten. Het milieucentrum is namelijk een project gestart waarbij ze tien wormenhotels in de stad plaatsen.
In wormenhotels kunnen mensen hun gft-afval weggooien. De bewoners, zogenaamde compostwormen, eten dit dan op. Na een half jaar is er een composthoop gevormd, en kunnen buurtbewoners dit oogsten. Deze compost is erg rijk aan voedingsstoffen, en wordt daarom ook wel het zwarte goud genoemd.

Wouter Bauman van het milieucentrum brengt de hotels naar de wijken. Wijkbewoners kunnen handtekeningen inzamelen en een wormenhotel aanvragen via de website. “We hebben inmiddels al heel veel aanvragen”, vertelt hij. “Maar we mogen er maar tien per jaar plaatsen.” De gemeente Rotterdam was eerst sceptisch over het idee, omdat ze bang waren voor ongedierte. Hier heeft Wouter een oplossing voor bedacht. “We hebben ze aan de binnenkant bekleed met ratten- en muizengaas, zodat ze niet naar binnen kunnen.”

Een week na het plaatsen van de hotels worden de wormen toegevoegd. Deze komen uit een speciale kwekerij, en hierna hebben ze in een trainingscentrum verbleven. Volgens Wouter hebben ze hier geleerd om te leven van gft-afval, zodat ze in het wormenhotel meteen uit de voeten kunnen. Om de opening van het hotel te vieren, zijn alle betrokken buurtbewoners naar de locatie gekomen. Onder het genot van versgebakken koekjes en frisdrank kijken ze hoe de wormen geplaatst worden. Vies vinden ze de wormen niet. “Ik werk zelf met veel viezere dingen, dus ik ben wel wat gewend”, lacht een van de bewoners.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat