Zo biedt Slachtofferhulp Nederland ondersteuning in Rotterdam na de schietincidenten

Slachtofferhulp Nederland is druk met het verzorgen van hulp in Rotterdam na de gebeurtenissen van donderdag 28 september. Bij twee schietincidenten kwamen Marlous (39), Romy (14) en Jurgen (43) om het leven. Slachtofferhulp staat onder andere de nabestaanden bij. “We zullen nog wekenlang druk zijn met hulp bieden in Rotterdam.” Maar hoe werkt dat nou eigenlijk, Slachtofferhulp?

Melding
“Het begint allemaal met een melding”, vertelt Roy Heerkens. Hij is woordvoerder van Slachtofferhulp Nederland. Die melding kan de organisatie ontvangen van de politie, 112-meldkamer, gemeente of GGD GHOR. “Daarnaast kunnen mensen ook zelf naar Slachtofferhulp bellen, wanneer ze iets hebben meegemaakt, gezien of gehoord.”

Opvang
Bij zo’n groot incident als de twee schietincidenten zijn de gemeente en GGD GHOR formeel verantwoordelijk voor de nazorg. Slachtofferhulp wordt dan benaderd om medewerkers te sturen die groepen mensen kunnen opvangen. Ook donderdag, na de schietincidenten, gebeurde dit. Die avond nog waren er drie plekken waar mensen werden opgevangen. “Een plek voor buurtbewoners, een plek voor medewerkers van het EMC en een gemengde groepsopvang.”

Luisterend oor
Slachtofferhulp Nederland biedt vooral een luisterend oor. “Als we iemand hebben gesproken, noteren we daarvan de naam en het telefoonnummer, mits ze dat goed vinden”, vertelt Roy. “We bellen ze daarna op en voeren een op een een gesprek over hun ervaring en hoe het met ze gaat.” Hierbij werkt de organisatie cliëntvolgend. “Als ze na die ene keer zeggen dat ze geen behoefte hebben aan een vervolggesprek, dan laten we het daarbij. Maar als ze aangeven het prettig te vinden dat we nog een keer bellen, plannen we een vervolggesprek in.”

Stressreacties monitoren
Naast een luisterend oor bieden, monitort Slachtofferhulp de stressreacties die de mensen hebben. Roy legt uit hoe zo’n stressreactie kan ontstaan: “Wanneer er een bedreiging is, maakt je lichaam adrenaline aan. Men vlucht, vecht of bevriest dan. Wanneer je weer uit die natuurlijke reactie komt, kun je stressklachten krijgen van het stresshormoon in je lichaam.” Die stressreacties, zoals slecht eten, slecht slapen en de situatie telkens weer voor je zien, zijn normaal na een abnormale gebeurtenis.

Bij acht op de tien mensen die stressreacties ervaren na een heftige gebeurtenis, zijn die symptomen na vier tot zes weken weer weg. Bij de rest neemt de stress in het lichaam niet af of wordt het zelfs erger. “Deze mensen verwijzen we door naar de huisarts.”

Veerkrachtig
Je veerkracht hangt af van hoe je in elkaar steekt en hoe je in je vel zit op het moment van de heftige gebeurtenis. Maar volgens Roy is de mens in de basis heel veerkrachtig. “We moeten uitgaan van de veerkracht van mensen, want eigenlijk kunnen we heel veel aan.”