Zo, die zijn er vroeg bij! Restaurant JACK Rotterdam viert kerst in hartje zomer

Kerst bij Jack Rotterdam

Kerstbomen en rendieren bij ruim twintig graden Celsius. Het is – afgezien in Australië – een wat ongebruikelijke combinatie, maar bij restaurant JACK Rotterdam zijn ze er heel vroeg bij. Daar begint kerst dit jaar al in hartje zomer met het tweedaagse kerstfeest Gersemus. “Ja, het is wat gek”, erkent eigenaar Dennis van den Berg. “Maar het heeft wel een serieuze ondertoon.”

Het zijn onzekere tijden voor de horeca en het is niet duidelijk of “er weer allerlei beperkingen, lockdowns of andere toestanden gaan gelden in de nabije toekomst.” Om eventuele nieuwe maatregelen voor te zijn, pakt het restaurant onder de Hofbogen op vrijdagavond 20 augustus en zaterdagavond 21 augustus groots uit met hun kerstfeest. “We laten het niet gebeuren dat we dit jaar geen kerst kunnen vieren”, aldus de restauranteigenaar.

Zo kondigde JACK Rotterdam het feest aan op sociale media.

Over de top
Tijdens het feest komt alles voorbij wat je van een kerstfeest mag verwachten, zo zegt Van den Berg. Rendieren, kerstdecoraties, kerstbomen, een kerstman. “You name it. Verhuurbedrijven hebben hun kerstspullen nu opgeslagen in loodsen. Ik mag alles tegen een zacht prijsje meenemen. ‘We hebben het nu toch niet nodig’, zeggen ze. We kunnen dus echt over de top gaan.”

Naast het uitgebreid versieren van zijn zaak, is eigenaar Van den Berg in gesprek met een dragqueen die de kerstman moet spelen op het feest. Voor de ingang wil hij bovendien straks levende wilde rendieren hebben staan. “En verder zijn we in gesprek met een goochelaar en een bekende zangeres die komen optreden.”

Ik ga de komende twee weken als kerstman op mijn Harley Davidson door de stad rijden.

Kerstman op een Harley Davidson
Maar zitten Rotterdammers wel te wachten op een kerstfeest in de zomer? De restauranteigenaar denkt van wel. “Voordat ik dit in gang zette, heb ik natuurlijk wel even navraag gedaan bij de gasten in het restaurant en in mijn vriendengroep. Zaten zij er wel op te wachten? Maar iedereen was laaiend enthousiast. Dat is ook te zien aan de kaartverkoop en de positieve reacties.”

Naast dat hij het kerstfeest ‘alvast’ wil vieren, wil hij iets geks doen in deze tijd. “Er is weinig te doen nu door de beperkingen. Met dit evenement hoop ik mensen vrolijk te maken. Daarom ga ik ter promotie van het kerstfeest de komende twee weken als kerstman op mijn Harley Davidson door de stad rijden. Ik ben heel benieuwd naar de reacties.”

Dan vind ik het eigenlijk wel zonde om de versieringen maar twee dagen te laten hangen.

Jaarlijks terugkerend evenement?
Hij laat het deze zomer wellicht niet bij twee kerstfeesten. “Als het goed loopt en de in totaal 200 tickets voor beide avonden verkopen snel uit, dan vind ik het zonde om de versieringen maar twee dagen te laten hangen. We gaan zien wat er uit rolt. Misschien dat het – als het feest echt een groot succes wordt – wel een jaarlijks terugkerend dingetje wordt.”

Van den Berg doneert twintig procent van de opbrengst van het feest aan stichting Every Day People. Die stichting komt op voor Rotterdamse daklozen. Op zaterdagmiddag wordt bovendien een kerstbrunch georganiseerd voor daklozen.