Zo kijkt Rotterdam naar inval in Oekraïne: ‘Onwerkelijke situatie’

Rusland is donderdagochtend vroeg Oekraïne binnengevallen. Op verschillende locaties in het land zijn er sindsdien bombardementen en explosies. De chaos is na het uitbreken van de oorlog groot en dus proberen veel inwoners het land te ontvluchten. Hoe kijkt Rotterdam naar deze ontwikkelingen?

Om solidariteit te tonen met de inwoners van Oekraïne kleurt de Erasmusbrug donderdagavond blauw-geel, de kleuren van de Oekraïense vlag. Ook wordt op het stadhuis de Oekraïense vlag gehesen. Door Rotterdammers wordt op straat verrast gereageerd op de grootschalige aanval van Rusland in Oekraïne. Veel geïnterviewden geven aan dat ze op de hoogte waren van de onrust maar deze ontwikkelingen niet hadden verwacht. “Ik ben geschrokken want het is al vaak gebleken dat er spanningen zijn tussen Rusland en de rest van de wereld maar dat het nu zover is gekomen is zorgwekkend”, vertelt een geïnterviewde in het centrum van onze stad. Ook wordt er gesproken over een “onwerkelijke situatie”.

Wat er nu vanuit Nederland moet gebeuren om deze crisis aan te pakken, daar heeft niet iedereen een antwoord op. “Voordat er actie wordt ondernomen, vind ik dat er veel over gesproken moet worden omdat het gaat over heel veel mensen die de dupe zijn van deze situatie. Het is heel belangrijk dat over elke keuze goed wordt nagedacht”. Een andere spreker vindt het gevaarlijk om te zeggen maar hij vreest dat er niks anders op zit dan terugvechten.

Wat voor impact de situatie in Oekraïne op de wereld en dus ook ons leven in Nederland gaat hebben, is voor veel mensen nog onduidelijk maar dat het ook voor Rotterdammers gevolgen gaat hebben lijkt onvermijdelijk. “Dit gaat ons raken, niet alleen als mens maar ook in onze portemonnee.” En: “Ik denk dat Rusland wel een flinke draai aan de kraan gaat geven”, voegt een andere spreker toe.