Zo start Rotterdam de veertigdagentijd: kerkvieringen, geen alcohol en gezonder eten

Na zes lange dagen van uitbundige carnavalsfeesten is het volgens de katholieke traditie nu tijd voor veertig dagen van soberheid. Zuinig met eten, minder zoetigheid, minder vlees en geen alcohol. Deze sobere dagen beginnen vandaag, op Aswoensdag.

In de katholieke kerk krijgen mensen op Aswoensdag een kruisje van as op hun voorhoofd getekend. Het kruisje, dat gemaakt wordt van as van verbrande palmtakjes, is een teken van berouw voor verkeerde daden en staat voor een nieuw leven. Terwijl de priester dit kruisje zet, zegt hij doorgaans: “Bedenk wel, mens, dat ge stof zijt en tot stof zult wederkeren”.

Na Aswoensdag volgt de veertigdagentijd. Tijdens deze veertig dagen vasten Christenen op allerlei manieren: bijvoorbeeld door niet te snoepen, geen alcohol te drinken, of bijvoorbeeld door 40 dagen geen social media te gebruiken. Hoe een Christene vast, mag hij of zij zelf bepalen. Door velen wordt op de zondagen niet gevast, want de zondag is in het Christendom een feestdag. De veertigdagentijd eindigt op Stille Zaterdag, de dag voor Pasen.

Aswoensdag vieringen in Rotterdam
Ter ere van Aswoensdag zijn er vandaag ook verschillende speciale kerkdiensten in Rotterdam. OPEN Rotterdam zet er een aantal op een rijtje:

Bij de Lambertuskerk aan de Oostzeedijk start er om 19.30 uur een speciale avondmis met kerkzang. Tijdens deze mis krijgen alle kerkgangers traditiegetrouw een kruisje van as op hun voorhoofd.

Ook in de Bergsingelkerk aan de Bergsingel start om 19.30 uur de Aswoensdagviering. ‘Het is een tijd van bezinning, inkeer en vasten op weg naar Pasen’, aldus de kerk.

Bij de Bernadettekerk aan de Burgemeester Le Fèvre de Montignylaan start de Aswoensdagviering ook om 19.30 uur. De viering is tevens live te volgen via een livestream van de kerk.

De kerkgangers die liever in het centrum van Rotterdam blijven kunnen ook terecht bij de Laurenskerk. Daar start tevens vanaf 19.30 uur de Aswoensdagviering.

Ook bij andere kerken in Rotterdam starten vanaf 19.30 uur Aswoensdagvieringen.