010nu Weekoverzicht: Film over de Tweebosbuurt, antikrakers verlaten ‘school of life’ en de Parkhaven

Deze week heeft Rotterdam weer in het teken gestaan van het IFFR, waarbij tijdens de RTM dag meerdere Rotterdamse films te zien waren. Zo legde Gyz La Rivière een link tussen Rotterdam en China met zijn film Malin TV. Hierin geeft Gyz een suggestie eens te kijken naar woningbouw binnen het havengebied in plaats van in de stad zelf.

De maker van de film Fantoomwijk, Ravi Sandberg, woonde in de Tweebosbuurt. Deze week ging zijn korte film in premiere tijdens het IFFR. Mustapha Eaisaouiyen voerde jarenlang strijd tegen de sloopplannen en vervulde dan ook een hoofdrol in de film van Ravi. We gingen met Mustapha kijken in zijn oude buurt en naar de premiere van Fantoomwijk.

Niet alleen Mustapha moest zijn woning verlaten, ook de groep antikrakers van ‘School of life’ in IJsselmonde waren deze week voor het laatst in hun gebouw. De afgelopen acht jaar is het oude schoolgebouw bewoont geweest. Elk lokaal kreeg zijn eigen karakter door de vrije indeling die de bewoners hadden. Aan de Hollands tuin 77 vonden meerdere creatieve geesten een tijdelijk onderkomen want hoewel 8 jaar niet weinig is, wisten de bewoners dat anti-kraak ook een einddatum kent. Marisse van Drunen vertelt over haar tijd in de ‘school of life’ en alles wat hieruit ontstond. Zoals het luisterboek ‘De Messenkikker‘.

Het overgrote deel van de Rotterdamse Gemeenteraad stemde deze week toe met de bouwplannen voor de Parkhaven. Geen sloop dus, dit keer maar juist nieuwe woningen! Focus Groep Groen is hier niet erg blij mee. De plannen omvatten namelijk 630 nieuwe woningen verdeeld over 8 woontorens die rondom de Euromast worden gebouwd. Dit betekent een einde voor de groene strook tussen Het Park en de Parkkade, dit is waar de torens gebouwd zullen worden. Hierdoor zal, volgens de omwonenden, de Euromast schade ondervinden. Volgens anderen moeten we ook zuinig zijn op de groene plekken die Rotterdam rijk is. Misschien dat het overgrote deel van de Gemeenteraad de film Malin TV van La Rivière net hebben gemist deze week, voor ze toestemden.