Gaat Rotterdam toch meer asielzoekers opvangen dan de 500 die in het coalitieakkoord staat? Al een aantal raadsvergaderingen vragen gemeenteraadsleden van oppositiepartijen om als stad meer te doen in de nationale opvangcrisis. Nu lijkt ook coalitiepartij D66 daar klaar voor te zijn.
Agnes Maassen van coalitiepartij D66 zet voor het eerst de deur op een kier voor het opnemen van meer asielzoekers in Rotterdam. Tijdens de raadsvergadering van de Rotterdamse gemeenteraad op donderdag 29 september verwijst zij naar de wet waarmee staatssecretaris Van Den Burg van Asiel en Migratie bezig is. Met die wet wil de staatssecretaris gemeenten verplichten asielzoekers op te vangen naar inwonersaantal, wat betekent dat Rotterdam 2000 asielzoekers gaat moeten opvangen. Verwacht wordt dat de wet in januari 2023 in gaat. D66 laat weten deze wet te willen volgen. Verantwoordelijk wethouder Faouzi Achbar (portefeuilles welzijn, samenleven, sport en digitale inclusie) laat weten de wet ook te volgen als die eenmaal geldend is. De gemeenteraad zelf is er nog niet over uit, de meerderheid stemde tegen de motie van D66.
Oppositiepartijen GroenLinks, PvdA, Volt, BIJ1, ChristenUnie, CDA, Partij voor de Dieren en SP vragen al langer om het loslaten van de 500 asielzoekers die in het coalitieakkoord staat. Dit is de eerste keer dat een coalitiepartij zich uitspreekt voor het opvangen van meer asielzoekers.
Weten hoe het nu precies zit met het Rotterdamse asielbeleid? Bekijk dan de explainer.
‘Over de juiste voorzieningen gesproken’
Tijdens een werkbezoek van gemeenteraadsleden bij opvangboten door de stad, kreeg GroenLinks gemeenteraadslid Larissa Vlieger te horen van een bewoner van de boot dat de kwaliteit van de maaltijden te wensen over liet. Zo zouden er ‘stinkende maaltijden’ zijn uitgedeeld waarin volgens de bewoners haren zijn aangetroffen. Ook wordt er gesproken over insecten in het eten. Het gemeenteraadslid kaart de problemen aan in de vergadering en stelt voor om de kwaliteit van de leefomstandigheden op de boten te monitoren in een motie. Ook deze motie is echter verworpen.
OPEN Rotterdam is eerder langs geweest bij de boot in het Lloydkwartier. Hier werd bevestigd dat het eten inderdaad slecht is geweest en dat de kwaliteit erg wisselt. Afgelopen week is volgens een bewoner het eten goed geweest. Vluchtelingenwerk laat weten dat het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) een klachtenmail heeft ontvangen van de bewoners van de opvangboot over de maaltijden die worden geserveerd op de locatie. Zij zijn op dit moment bezig met een inventarisatie naar de klachten.
Wethouder Achbar is het niet eens met het aangekaarte verhaal van Larissa en wil vooral benadrukken dat er fantastisch werk wordt geleverd door de partijen die de zorg bieden aan statushouders.
Weten wat de opvang van asielzoekers betekent voor de wijken in Rotterdam? En hoe de gemeente hierover communiceert? Bekijk dan politiek café ‘Stemmen!’ over het asielbeleid.
Meer statushouders in plaats van asielzoekers
Wethouder Achbar geeft in een collegebrief aan dat de 500 asielzoekers, die al opgesplitst zijn in 160 vervroegde statushouders en 340 asielzoekers, die Rotterdam maximaal kan opnemen, vanaf november voornamelijk statushouders worden. Deze statushouders hebben Rotterdam al aangewezen gekregen als toekomstig thuisstad. De 340 asielzoekers worden dan buiten Rotterdam opgevangen.
Solidariteit met Iran
Elika Rehim Zadeh van DENK hield haar maidenspeech deze raadsvergadering, dat houdt in dat het haar eerste speech was in de Rotterdamse raad. Zij diende een motie in om de Erasmusbrug op vrijdagavond groen te verlichten in solidariteit met Iran en de veelal vrouwen die daar demonstreren tegen de Iraanse regering.
Ook raadsleden Mina Morkoc en Larissa Vlieger van GroenLinks vragen de gemeenteraad om solidariteit te tonen aan de vrouwen in Iran. Zij stellen voor op publieke plekken foto’s te plaatsen van de Iraanse Mahsa Amini. Na haar overlijden op een politiebureau in Iran gaan al dagen lang mensen de straat op.
Jullie begrijpen hopelijk hoeveel dit voor mij betekent. Vandaag met @lsvlieger @groenlinksrdam vragen ingediend over de situatie in Iran. https://t.co/2TcJlA3IIA pic.twitter.com/MV3X44h4IX
— Mina Morkoç (@MinaMorkoc) September 28, 2022
‘Flitsende’ start
De raadsvergadering begon deze ochtend al ‘flitsend’ aldus de burgemeester:
De raadsvergadering is al geschorst voor ‘ie begonnen is. ‘Is dit een bananenrepubliek hier ofzo?’, roept Moti (PvdA) nadat de coalitie een debat over de problemen bij leerlingenvervoerder Trevvel blokkeerde. #éénstad
— Peter Groenendijk (@groenendijkp) September 29, 2022
Warm welkom
Een speciaal warm welkom van de burgemeester kreeg ook Lot Mertens die met haar groep Rotterdammers een kijkje nam tijdens de raadsvergadering. Met het programma ‘Travels To The Powers That Be’ probeert Lot meer Rotterdammers kennis te laten maken met de lokale democratie en het stadhuis. Ook vrijdag 23 september was de groep aanwezig op bij de gemeenteraad.
? cheerleader lokale democratie ? gister als reisleider op reis naar @gemeenteraad010 waar ervaringen en inspiratie uit de wijken werden gedeeld #wijkaanzet #drempelswegnemen @lsvlieger @RobertSimonsLR @imane_elfilali @IsabelleBroede1 @CDARotterdam pic.twitter.com/T6qKtpApS0
— Lot Mertens (@lotmertens) September 23, 2022