14-jarige Zakariyya maakt vuist tegen pesten en vertelt over impact van pestgedrag

De 14-jarige Zakariyya is opgegroeid in armoede. Door zijn leefomstandigheden en traumatische gebeurtenissen nam zijn gewicht toe. Beide zaken hadden pesten op school tot gevolg. Hoe heeft Zakariyya zich daar doorheen geworsteld? In ‘Niet alleen op de Wereld’ vertelt hij samen met zijn moeder Nasrien meer hierover aan aan ervaringsdeskundigen en hosts Annelieke en Vanity.

“Het pesten startte eigenlijk al op de basisschool”, vertelt Zakariyya. “Ik ben een stevige jongen, dus daar komen kinderen natuurlijk gelijk op af.” Daarnaast zorgde de armoede thuis ervoor dat Zakariyya niet met de nieuwste kleding naar school kon komen, wat voor anderen nog een reden was om hem te pesten. Inmiddels zit Zakariyya in de tweede klas van de middelbare school en heeft hij nog steeds te maken met pesterijen. Hoe gaat Zakariyya om met het nog steeds voortdurende pestgedrag? En wat doet het met zijn moeder Nasrien? Annelieke en Vanity gaan erover in gesprek met moeder en zoon.

Niet alleen op de wereld
In ‘Niet alleen op de wereld’ gaan ervaringsdeskundigen Annelieke Joosten en Vanity Girigori in zes afleveringen dieper in op eenzaamheid onder jongeren en spreken niet alleen met de doelgroep, maar ook met hulpverleners en organisaties.

Sinds de coronapandemie is het aantal eenzame jongeren gegroeid. Maar liefst één op de vier jongeren zou op dit moment kampen met eenzaamheid. Problemen thuis, psychische problemen, isolatie, armoede en huiselijk geweld kunnen bijdragen aan eenzaamheid. Als het langdurig aanhoudt, kan het grote gevolgen hebben. Zo kunnen psychische problemen zoals depressiviteit en stress toenemen en kan het leiden tot slaapproblemen en andere fysieke klachten.

‘Niet alleen op de wereld’ is elke woensdag vanaf 18.00 uur te zien bij OPEN Rotterdam TV.