150 vragen, 150 oplossingen om Rotterdam vreedzamer te maken

Het zit erop: de G1000 Rotterdam is achter de rug. De hele dag zijn ze met elkaar in overleg geweest, de 1500 Rotterdammers die meededen aan G1000. Met goed resultaat: aan het einde van de dag zijn er mooie oplossingen aangedragen voor de kwesties die vandaag aan de kaak gesteld zijn.

De dag draaide om vijf thema’s: onderwijs & opvoeding, identiteit, radicalisering, social media en samenleven in de wijk. Ruim 150 vragen zijn gesteld, net zo veel antwoorden en oplossingen zijn aangedragen. Opvallend was dat openheid als waarde het meeste genoemd werd door de aanwezigen hetzelfde gold voor tolerantie.

Vragen waren onder meer over radicalisering in de samenleving. Burgemeester Aboutaleb: “Radicaliseren is juist heel belangrijk, het kan me niet radicaal genoeg zijn. Als er geen radicale mensen zijn, komt er geen beweging. Zonder radicale mensen, zouden we nog in het Stenen Tijdperk zijn, zouden we nog steeds vertrouwen op kolenenergie. Alle radicale opvattingen zijn welkom in deze samenleving. Er is maar een groep radicalen waar ik een probleem mee heb: dat zijn de mensen die willens en wetens geweld willen gebruiken om de samenleving te destabiliseren.”

Ook over het onderwijs is er discussie geweest: hoe voorkomen we indoctrinatie van kinderen op school bijvoorbeeld? Een van de oplossingen die is aangedragen, was onder meer om alle kinderen op alle basisscholen les te geven over alle religies en culturen: niet alleen het christendom of de islam, maar ook het humanisme of boedhisme.

Burgemeester Aboutaleb was tevreden over de dag: “De sfeer was goed, er is de hele dag hard gewerkt aan hele basale en fundamentele vragen, die heel belangrijk zijn voor de stad. We gaan nu kijken of er iets in zit voor ons, of we er iets mee kunnen. Mijn ervaring leert dat er altijd interessante ideeën worden aangedragen, die ook echt wel uitvoerbaar zijn en vaak ook goedkoper dan wanneer de stad ze bedenkt.”

De ideeën en oplossingen worden verzameld en opgesteld in een verslag, waarna de gemeente – en de Rotterdammers zelf – ermee aan de slag gaan.

Gemist?
Lees en kijk onze verslag van de G1000 Rotterdam terug via ons liveblog
Kijk op maandag 3 juli vanaf 18:00 naar een reportage in 010nu