93-jarige speeltuin De Vaan in Vreewijk komt handen tekort en zoekt vrijwilligers

Speeltuin Vreewijk de Vaan bestaat dit jaar 93 jaar. Door de coronacrisis kampt de speeltuin met een vrijwilligerstekort, omdat vrijwilligers liever niet komen helpen. Dominique helpt sinds een jaar mee bij de speeltuin en komt nog wel. Volgens haar is de speeltuin erg belangrijk voor de wijk, omdat er verder weinig te doen is voor kinderen.
“We zitten hier tussen twee probleemwijken in, veel ouders hebben problemen”, legt ze uit. “Voor kinderen is het dan erg belangrijk om een veilige haven te hebben.” Ze heeft momenteel een uitkering en kan nog niet aan het werk. Stilzitten kon ze niet. “Ik hou heel erg van kinderen”, vertelt ze. “Het is ook leuk voor mijn eigen kinderen, want die kunnen gewoon mee om te spelen”.

Speeltuin Vreewijk de Vaan
De speeltuin is gratis toegankelijk voor kinderen en volwassenen. Het is een zogenoemde A+-speeltuin en de bezoekers snappen wel waarom de speeltuin dit keurmerk heeft gekregen. “De kinderen vinden het hier erg leuk, en er is voor ieder wat wils”, aldus een bso-begeleider. Een moeder van twee is het daarmee eens. “Mijn dochter kan lekker in het zand spelen, en mijn zoon kan bijvoorbeeld op het springkussen.”

De speeltuin wordt nu gerund door twaalf mensen, zowel vrijwilligers als beheerders. Ondanks het tekort weet beheerder Joop van Drunen zeker dat de speeltuin de honderd jaar haalt. “We gaan zeker niet sluiten. We hebben ooit de speeltuin met drie mensen gerund, maar dan ben je wel doodop. Daarom hebben we extra mensen nodig.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat