Elke Rotterdammer heeft het meegemaakt: de overstap van groep 8 naar de brugklas. Een grote verandering, die niet altijd even soepel loopt. Richard Lopes Mendes van Clan de Banlieue wil groepachters helpen met die overstap. Daarom nodigt hij alle groepachters van Rotterdam uit voor het Be The Future-festival op 23 augustus in het Wijkpark Oude Westen, mèt verrassingsoptredens van hele grote artiesten. “Er is eigenlijk niet zoveel voor deze doelgroep, terwijl het iets is wat we allemaal meemaken. Ik hoop de overgang iets makkelijker te maken. ”
Richard helpt al een paar jaar brugklassers in Rotterdam door scholen langs te gaan en rugtassen uit te delen. “Eigenlijk werd dat logistiek moeilijk, al die scholen langsgaan, dus zocht ik een manier om het op één plek te doen.” In Den Haag zag hij het Brugklassers-festival en kwam hij in contact met Charlie Ortega, die zich daar inzet voor brugklassers. “Toen ik dat zag, dacht ik: ‘Dit is zo goed! Zoiets wil ik ook in Rotterdam.’” Toen hij in mei het idee opperde in een gesprek met wethouder Achbar, was het Be The Future-festival geboren: “De wethouder zei eigenlijk meteen dat hij het ook wilde en toen kon ik niet meer terug.” En zo geschiedde. 7200 groep 8-leerlingen, die over twee weken beginnen in de brugklas, ontvingen een uitnodiging voor henzelf en een plus-één in de post.
Welzijnsorganisaties
Met het festival slaat Richard meerdere vliegen in één klap. Het festival is namelijk niet alleen voor de leuk: “Het is een informatiemarkt met entertainment. Alle welzijnsorganisaties die iets kunnen betekenen voor brugklassers en middelbare scholieren zijn er met een stand,” vertelt Richard. Alles om de overgang van basisschool naar middelbare school makkelijker te kunnen maken. De kinderen kunnen kennis maken met SOL en SMWR, die meewerken aan de organisatie van het festival. Ook zijn er organisaties die de scholieren kunnen begeleiden op gebied van mentale gezondheid of kunnen helpen aan een laptop. En natuurlijk krijgt elke leerling de Clan de Banlieue-rugtas die vol zit met schoolspullen.
Het festival is in tweeën gesplitst, de Zuidoever en de Noordoever, want voor 7200 leerlingen met begeleider is natuurlijk veel plek nodig. “Ik hoop dat het goed gaat, zodat we meteen door kunnen met de organisatie van de editie van volgend jaar.” Dan hoopt Richard op een locatie als Ahoy te kunnen rekenen. Het liefst in de laatste week van het schooljaar: “Een soort schoolreisje en afscheid van je klas ineen.”
Wie de grote artiesten zijn, moeten we nog even geheim houden.
Drie maanden geleden gingen we langs toen Richard en zijn collega’s aan het werk waren om de schooltassen klaar te maken voor de groepachters.