Amber, Karlijn en Savannah slapen voor het stadhuis uit solidariteit voor Ter Apel

De trappen van het stadhuis zijn vannacht warmgehouden door drie jonge Rotterdammers: Amber (24), Karlijn (33) en Savannah (21). In de nacht van donderdag 1 op vrijdag 2 september brachten ze via een spontane actie de nacht op deze publieke plek door. Op deze manier tonen ze hun solidariteit met de asielzoekers in Ter Apel. Daarnaast vinden deze jonge Rotterdammers het belangrijk dat er meer structurele opvangplekken komen in hun stad. Ze hopen daarom dat meer medestanders zich aansluiten bij dit initiatief.

In Amsterdam slapen er op twee september al zeven nachten demonstranten voor het stadhuis en in Den Haag komt de derde nacht eraan. Geïnspireerd door deze acties besloten de drie Rotterdamse demonstranten ook een nacht door te brengen aan de Coolsingel. Voor Karlijn was dit een krachtige manier om aandacht te vragen voor het huidige probleem in de vluchtelingenopvang. “Onze wens is dat Rotterdam meer en structurele opvangplekken realiseert en dat er daarnaast nog een aanmeldcentrum komt.” De aanmeldprocedure zou, volgens Karlijn, gedecentraliseerd moeten worden om een situatie zoals in Ter Apel in de toekomst te voorkomen.

Via social media deelden de Rotterdammers hun actie en mening over het probleem.
Zo lezen we op Amber’s instagram: ‘De afgelopen weken hebben we machteloos toegekeken hoe de Nederlandse overheid de crisis die ze zelf creëerde, in Ter Apel heeft laten escaleren. De tijdelijke oplossingen zijn niet alleen onhoudbaar, maar ook mensonterend.
Daarom, in solidariteit met de mensen in Ter Apel en alle vluchtelingen in afwachting van asiel, slapen wij – Savannah (21), Amber (24) en Karlijn (33), drie Rotterdammers – deze nacht voor het stadhuis.
Wij eisen dat Rotterdam haar steentje bijdraagt en het voortouw neemt door 1) meer en meer structureel onderdak te bieden aan vluchtelingen, en 2) met spoed een aanmeldcentrum opent in de stad! (Oh en kunnen we dan meteen ook het detentiecentrum sluiten…).’

“Rotterdam is altijd een thuishaven geweest voor mensen op reis en op de vlucht daarom verwachten wij ook dat een stad als Rotterdam het voortouw neemt naar een menswaardig en hartelijk beleid”, zegt Karlijn. “Het was een interessante eerste avond. Het is geen moment donker op de Coolsingel.” Over de reacties van voorbijgangers zegt ze: “Er zijn twee groepen voorbijgangers; de ene loopt snel en ongemakkelijk door en de andere is nieuwsgierig en komt vragen stellen.”

‘Denken jullie nu dat dit werkt?’, hoorden de demonstranten regelmatig terug. “Als we niet zouden denken dat het werkt, zouden we dit niet doen”, is Karlijn’s antwoord hierop. Wel geeft ze aan dat er nog meer manieren zijn om te helpen. Iedereen kan daarin op eigen wijze bijdragen. Via de organisatie Rotterdam Verwelkomt Vluchtelingen kan contact worden gezocht door geïnteresseerden voor deze specifieke actie.

Of ze vanavond weer buiten slaapt weet Karlijn nu nog niet. Op 13 september 2022 zal een grotere demonstratie worden georganiseerd door het AV collectief.