Beschuit met muisjes voor apen in Blijdorp: gelada Sifan geboren

Diergaarde Blijdorp

Diergaarde Blijdorp heeft er sinds dit weekend een jonge gelada bij. Het is voor het eerst dat er een jong is geboren in het verblijf van het park, waar de apensoort uit Ethiopië sinds 2018 een onderkomen heeft. Het geslacht van de nieuwkomer is nog onbekend, maar een naam heeft het dier wel al gekregen: Sifan, vernoemd naar de van origine Ethiopische olympisch kampioene Sifan Hassan. Blijdorp verwacht binnenkort nog meer gelada’s.

De gelada is een bijzondere apensoort en is in Nederland alleen maar te bewonderen in de Rotterdamse dierentuin. Deze apen zijn echte grazers en plukken de hele dag met hun handen het gras uit de grond. In 1951 vestigden de eerste gelada’s zich in Blijdorp, maar de nakomelingen van de leider van de groep zwermden uit naar andere dierentuinen. Hierdoor kwam er in 1983 even een einde aan de gelada’s in Nederland. Sinds 2018 zijn ze echter weer te zien in het gerenoveerde roofdierenverblijf, waar vroeger de leeuwen en tijgers zaten. En nu, vier jaar sinds hun terugkeer, is er dus eindelijk een jong geboren. Blijdorp verwacht binnenkort nog meer inwoners te verwelkomen, nu ook andere gelada’s zwangerschapssymptomen vertonen. Zo is er nog een andere gelada in het verblijf gespot met ringen rondom haar nek. Dit betekent vaak dat een geboorte niet lang meer op zich laat wachten.


Moeilijke tinderaars
Ook al is een vrouwtje slechts zes maanden zwanger, het kan even duren, voordat er daadwerkelijk jonkies komen. Vrouwelijke gelada’s zijn namelijk erg kieskeurig en hebben niet zomaar een match te pakken. Uiteindelijk viel moeder Hermine voor de charmes van het vrijgezelle mannetje Jabba, die een jaar eerder de andere man afloste in het gemixte verblijf.
De kenmerkende rode, kale plek op hun borst is een handige handleiding voor het mannetje om te zien of het vrouwtje in haar vruchtbare periode zit. Ze krijgt dan witte wratachtige vlekken in dat gebied. Als het vervolgens roze wordt en er kringen ontstaan in het nekgebied is het bingo en weten de verzorgers dat de date goed is ging.

Op kraambezoek bij Sifan
Door de komst van Sifan zal het voorlopig druk zijn bij het geladaverblijf, want wie wil nou niet deze kersverse inwoner van Blijdorp spotten? De komende vijf weken hangt het jong aan de buik van moeder Hermine. Wie Sifan wil zien, moet daar dus goed op letten.