Bijzondere vooroorlogse kleurendia’s ontdekt in het Stadsarchief

Amateur fotograaf Richard Boske trok voor de oorlog met zijn camera door Rotterdam om de stad te fotograferen. Lange tijd lagen deze kleurendia’s verborgen in het Stadsarchief, maar ze zijn weer gevonden. De dia’s geven een uniek beeld van het leven in de stad.. in kleur!

Martijn Verbon van het Stadsarchief was de collecties aan het nakijken toen hij stuitte op kleuren dia’s van voor de oorlog. De dia’s waren geschonken door de familie Boske, maar in vergetelheid geraakt: “Ik ben letterlijk naar het depot gelopen en ik heb de dia’s te voorschijn gehaald. Toen kwam ik erachter dat we een hele serie dia’s van voor de oorlog hadden. Echt wel heel bijzonder. Dat komt bijna niet voor.”

Joop de Jong is filmmaker en hij maakt tentoonstellingen met een specialisatie in Rotterdam en is daarvoor vaak in het Stadsarchief te vinden. Hij is uitgenodigd om de dia’s in het archief te komen bekijken: “Wat nog bijzonder is dat dit soort kleurbeelden niet verzameld zijn. Niet actief verzameld zijn door het archief, omdat men er vroeger toch vanuit ging dat dia’s zouden vervagen.”

De unieke beelden zijn gedigitaliseerd en hier te zien op de website van het Stadsarchief:


Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat