Blankenburgverbinding, die Rozenburg en Vlaardingen verbindt, bijna af: ‘Laatste testen lopen nu’

Over twee weken rijdt de Tour de Femme al door (en over) de Blankenburgverbinding, maar het autoverkeer zal toch echt tot 7 december dit jaar moeten wachten. Dan opent de Blankenburgverbinding tussen Vlaardingen en Rozenburg. Aan de finishing touch wordt nu gewerkt.

De wielrenners van de Tour de Femme zijn de eerste, maar zullen ook meteen de laatste fietsers zijn die van de tunnel gebruik mogen maken. En daarmee is meteen het eerste kritiekpuntje binnen, want de tunnel is alleen voor autoverkeer gemaakt. “Mooi dat ie er is, maar jammer dat er niet aan de fietsers is gedacht’’, vertelt gepensioneerde Rozenburger Tom, die nu regelmatig met zijn fiets in de hand op de Pont richting Vlaardingen staat.

Toch zijn de Rozenburgers (en Briellenaren) die we spreken wel blij met de verbinding. Vooral omdat er de laatste tijd veel filevorming is rond het dorp. En als er geen file is scheelt het toch in reistijd, omdat de overkant nu in enkele minuten bereikt kan worden. Eerder duurde dat eerst een half uur, via de Beneluxtunnel of met de pont.

Volgens omgevingsmanager van Rijkswaterstaat, Jörgen van der Meer, wordt er nu aan de laatste loodjes gewerkt in de Maasdeltatunnel, die onderdeel is van de verbinding en onder De Scheur loopt in de Nieuwe Maas. De balken die lopen tussen de twee wanden aan het uiteinde van de tunnel moeten nog afgewerkt worden. “Ook moeten we de laatste testen nog doen, dus de testen aan de tunnelinstallaties zoals ventilatoren, omroepinstallaties en camera’s. Daarnaast moeten de hulpdiensten nog opgeleid worden, net als de wegverkeersleiders die deze tunnel moeten gaan bedienen. En dat loopt nu”, vertelt Jörgen.

De komst van de Blankenburgverbinding is niet onomstreden. Omwonenden en natuurorganisaties vreesden voor aantasting van kwetsbare natuur en cultuurlandschap in vooral het noordelijke gedeelte, bij Vlaardingen en Maassluis. Er is daarom gekozen om de aansluitende A24 in dat gedeelte deels ingezonken door een landtunnel te laten lopen om verkeersoverlast te beperken.