Boa’s komen in actie, drie dagen lang geen boetes

De Rotterdamse wethouder Bert Wijbenga heeft de boa’s in de stad een voorstel gedaan met betrekking tot beschikbare middelen. Op 14 mei hebben de vakbonden van boa’s per brief laten weten dat ze het aanbod niet voldoende vinden, dit geldt voor 95 procent van de leden. De boa’s willen namelijk worden uitgerust met pepperspray en een wapenstok, omdat het geweld tijdens de coronaperiode toeneemt.
Uit protest gaan de vakbonden vanaf donderdag drie dagen lang geen boetes uitdelen. “Het is geen staking. Ze blijven handhaven, maar er worden geen boetes uitgedeeld”, vertelt Ruud Kruin van de Nederlandse Boa Bond. Hij benadrukt dat boa’s vaak als eerste ter plaatse zijn bij een incident. “Boa’s moeten zich gewoon kunnen verdedigen als mensen agressief worden, maar daar is de gemeente Rotterdam het blijkbaar niet mee eens.” De boa’s mogen zelf beslissen of ze hier wel of niet aan meedoen. “In Rotterdam is meer dan de helft van de boa’s lid van de vakbond,” vertelt Ruud. “Dat is veel meer dan op nationale schaal.”

De boa’s hebben deze eis gesteld omdat er met Pasen twaalf toezichthouders werden lastiggevallen op straat. “Op Eerste Paasdag werden handhavers in Charlois belaagd door twintig jongeren. Dan is het toch fijn als ze iets bij zich hebben ter verdediging.” Geweld en vandalisme richting boa’s is tijdens de coronacrisis flink gestegen. “We hebben in de afgelopen twee maanden incidenten gezien die we normaal in een jaar meemaken.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter