Broedseizoen begonnen: Meerkoet bouwt weer nest óp een fontein in de Heemraadssingel

Een meerkoet heeft het zichzelf deze week niet makkelijk gemaakt: het diertje heeft een nest gebouwd óp een fontein in de Heemraadssingel. Een bezorgde bewoner maakte een foto en deelde het met de gemeente. Gelukkig voor de vogel is nog geen dag later de fontein uitgezet.

Het is niet de eerste keer dat een meerkoet deze fontein uitkiest als broedplaats en ook bij andere fonteinen was het al eerder raak. “De fonteinen in de singels staan normaal gesproken aan van april tot en met oktober. Het is gebruikelijk dat voordat de fonteinen aangezet worden, er gekeken wordt of er geen nesten op gebouwd zijn”, legt Peter van Drunen van Stadsbeheer uit. “Hebben vogels een nest op een fontein gebouwd, dan wordt de fontein niet aangezet. De fontein aan de Heemraadssingel is dus perongeluk aangezet.”

Voor de meerkoet zelf is de plek niet zozeer gevaarlijk, maar voor de uiteindelijke kuikens wel. Zij kunnen namelijk nog niet zo goed tegen de harde stralen van een fontein. Om te voorkomen dat vogels nesten bouwen op fonteinen experimenteert de Gemeente Rotterdam met nestpalen die in de buurt van fonteinen worden geplaatst. “Op die manier proberen we de vogels te verleiden om een nest te bouwen op zo’n paal in plaats van op een fontein.”