Brug- en sluiswachters letten 24/7 op Rotterdamse bruggen

We hebben heel wat bruggen in Rotterdam die soms het verkeer even stil leggen. Annie Crooswijk is een van de brug- en sluiswachters die ervoor zorgen dat dat vlekkeloos verloopt. Ze laat zien wat er allemaal bij komt kijken voor een brug open en weer dicht gaat.

“Wij bedienen hier de bruggen aan de Zuid kant van Rotterdam. Op de schermen zijn de bruggen te zien. We zijn met vijf ploegen en we zitten hier 24 uur”, vertelt Annie. Ze staat in het brugwachtershuis bij de Erasmusbrug. “Je kan niet zomaar een brug open doen zonder echt goed je ogen over de camerabeelden te laten gaan. Hoe is het verkeer? Wat doen de mensen op de brug? Je maakt van alles mee. Ze vinden het interessant en blijven soms lang op de klep staan om foto’s te maken. Dan moeten wij via de intercom de mensen waarschuwen”, legt Annie uit.

Via haar man maakte ze kennis met het schippersleven. Ongeveer 46 jaar geleden kwam ze hem tegen in een café waar hij haar probeerde te versieren. “Hij zei op een gegeven moment: ‘Ik zoek een matroos.’ En ik zei: ‘Ik zoek werk. Dus kan ik niet bij jou aan boord komen?’ Dat vond hij een schitterend idee. We zijn nu bijna 45 jaar getrouwd en hebben twee kinderen”, vertelt ze glunderend.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat