Buurtvaders zorgen voor schoon en veilig Hillesluis

Twee keer per week maken ze een rondje door de wijk met als doel een veilige en schone wijk. We hebben het over de buurtvaders van stichting Atlas Feijenoord die al ruim tien jaar in hun Hillesluis actief werken aan een betere wijk. We liepen mee om te zien hoe ze te werk gaan en wat voor impact hun werk heeft op de wijk.

De zon gaat onder als de groep van twaalf het buurthuis de Ravennest uitloopt om door de wijk te surveilleren, en al direct komen ze iets tegen: een bureaustoel die naast de afvalbak staat. Buurtvader Mustafa Tahraoui haalt direct zijn telefoon tevoorschijn om via de gemeente-app de bureaustoel in te voeren zodat deze morgen wordt opgehaald: ,,We letten overal op. Of alles schoon is, en of er geen openstaande portieren zijn of overlastgevende jongeren. Zo proberen wij een oogje in het zeil te houden”, aldus Mustafa.

Op deze donderdagavond is het rustig in de Walravenbuurt, sterker nog, er is amper iemand op straat met uitzondering van een mevrouw die haar hond uitlaat. De buurtvaders zijn ruim tien jaar geleden begonnen met hun initiatief en toen zag de wijk er heel anders uit: ,,Het was niet veilig, auto’s werden gestolen, vrouwen en kinderen konden niet veilig op straat. We begonnen toen met vier man deze surveillances, omdat dit onze wijk is en we het veilig willen hebben”, aldus Ahmed Ikane.

Op deze avond gaat het dus niet verder dan een verdwaalde bureaustoel en een openstaand portier. Toch is de dankbaarheid vanuit de wijk groot: ,,Ik zie ze vaak lopen en zelfs in het weekend. Ik vind het een goede zaak dat ze dit doen en het werkt als een verbindende factor in de week”, aldus Ali die woonachtig is in de wijk. Mustafa voegt daarop toe: ,,Iedereen hier beschouwen we als onze kinderen en onze vaders en moeders. En die willen we in een veilige en schone wijk laten leven en we zullen altijd proberen om dat zo te houden.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat