Cathelijne geeft tips voor Dry January; ‘Houd het ‘es een weekje langer vol’

De feestelijke decemberdagen zijn voorbij en dus is het tijd om te compenseren. Meer bewegen, minder eten en ook minder alcohol. Of als het aan de Rotterdamse journaliste Cathelijne Beijn ligt: geen druppel meer. Nadat ze zelf in juni vorig jaar is gestopt met drinken, doet ze nu voor de eerste keer mee aan Dry January. Op haar Instagram deelt ze haar tips en ervaringen na een halfjaar soberheid: ‘Het had te veel invloed op mijn leven.’

In juni was ze het ineens zat. Ze durfde niet eerder te stoppen, maar door rare lichamelijke kwaaltjes, zoals hartkloppingen of humeurigheid, was ze het nu echt tijd om die fles wijn te laten staan: “Gewoon van die ongemakjes. Ik was ook vaak moe en onrustig en vroeg me af of het aan het ouder worden lag of aan de overgang.” Sinds het stoppen zijn die probleempjes als sneeuw voor de zon verdwenen: “Ik slaap een stuk beter, ben niet meer brak en kan gewoon overal heen met de auto.”

Dry January, in Nederland heet het officieel IkPas, is een landelijke gezondheidscampagne overgewaaid uit het Verenigd Koninkrijk. Cathelijne merkt dat het drinken van een dagelijks rood wijntje heel geaccepteerd is. “Met name in coronatijd dronk ik elke dag. Mensen, ook ik, denken vaak dat het wel meevalt en ze maar één of twee glazen drinken. Ongemerkt is het veel meer.” Je kan ook heel goed functioneren en toch te veel drinken vertelt ze.

‘Meer aanmeldingen’
Er zijn geen harde cijfers, maar een verslavingskliniek in Rotterdam merkte in de afgelopen jaren wel dat meer mensen zich aanmelden als het nieuwe jaar begint. “Ze hebben dan een voornemen om het jaar goed te beginnen en tijdens de feestdagen is dat sowieso lastiger.” De toename is niet te danken aan de bekendheid van Dry January, want volgens de kliniek is deze nog niet zo bekend als bijvoorbeeld Stoptober (stoppen met roken).

‘0.0% tastings’
Het ‘zero alcohol policy’ slaat aan op de Instagram van de 51-jarige journaliste. Voornamelijk vrouwen raken geïnspireerd door haar zogenoemde ‘0.0 tastings’ van alcoholvrije wijntjes, biertjes en zelfs gin. “Het wordt steeds populairder. Nog niet in Rotterdam, maar er komen ook meer van die 0.0% winkels.” Toch blijven de cravings: “Mijn redding is de alcoholvrije wijn. Deze is niet lekker, maar het went wel.”

‘Tips’
Een paar tips van Cathelijne om in ieder geval januari vol te houden. “Maar wees gewoon ‘es stoer en zet door. Plak er nog eens een week aan vast. Het is zonde als je een maand volhoudt en dan ermee stopt. Waarom maar een maandje?” Ook denkt ze dat er meer aandacht kan zijn voor de positieve effecten van geen alcohol drinken. Andere tips zijn als volgt:

  • Wees streng voor jezelf en zet door.
  • Drink je water, sapjes of cola uit een wijnglas: “Dat helpt echt!”
  • “Haal gezond eten in huis. In alcohol zit veel suiker, dus je gaat geheid snoepen.”
  • Schrijf op hoe je je voelt. Er komen volgens Cathelijne allerlei (bevrijdende) gedachtes als je geen alcohol drinkt.