Charloisse vrijwilligers werken hard voor mobiele ouderen

Ooit wordt elke Rotterdammer een dagje ouder. De spiertjes worden wat stram, de gewrichten minder soepel en het evenwicht.. laten we het daar niet over hebben. Deelnemen aan het verkeer kan dan best een opgave zijn. In Charlois zet een groepje vrijwilligers zich in om vervoer binnen de wijk te organiseren en zo ouderen langer onafhankelijk te laten blijven.
Klanten kunnen een busritje een dag van te voren boeken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de wekelijkse boodschappen inslaan, naar de fysio of bij vriend(inn)en op de koffie. Tegen een bescheiden bedrag kunnen 55+’ers, mensen die slecht ter been zijn en mensen met een beperking mee met de Buurtbus Charlois. Bijna alle ritjes die deze stichting verzorgd vinden plaats binnen het gebied Charlois. Veel mensen zijn voor korte afstanden alleen hierop aangewezen aangezien Trevvel (het vroegere ‘vervoer op maat’) dit soort korte ritten liever kwijt dan rijk is. “Het is te duur voor hun”, aldus Leny Deij die vrijwillig de administratie doet.

Henk Baks zat vroeger op de taxi en rijdt tegenwoordig rond voor Wijkbus Charlois. Voor veel ouderen op dit deel van Zuid is dit het enige vervoermiddel dat hen nog kan helpen zelfstandig te blijven. “Als ze dit niet meer hebben komen ze de deur niet meer uit”, aldus de chauffeur.

De hele organisatie draait volledig op vrijwilligers. Femke Caspers is er ook een. Ze is als telefoniste het aanspreekpunt voor klanten. “Ik vind het zo leuk om te doen, de contacten zijn geweldig. Soms ben je een luisterend oor. Als iemand een rit boekt om een ziekenhuisbezoek af te leggen vind, luister ik even naar hun verhaal als ze daar behoefte aan hebben en wens ik ze aan het eind van het gesprek veel sterkte”. Ook hoopt ze dat wat meer en jongere Charloisse vrijwilligers zich willen inzetten voor het belangrijke werk van de ‘buurtbus’.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat