Chicks And The City geeft ‘Manifest Tegen Racisme’ aan wethouder Karremans

De meiden van Chicks And the City hebben het eerste exemplaar van het ‘Manifest Tegen Racisme’ overhandigd aan wethouder Vincent Karremans. Met dit manifest willen ze onder meer aandacht vragen voor een actieve aanpak tegen racisme. Suzanne Bruseker projectleider van Chicks Against Racism, mede-verantwoordelijk voor het manifest: “Op school wordt er te weinig onderwezen over racisme terwijl er is wel veel behoefte aan is.”

Wethouder van handhaving, buitenruimte, integratie en samenleven, Vincent Karremans kreeg het manifest in de Stadhuistuin. Hij reageert erg enthousiast en spreekt zijn trots uit over de meiden: “Wij kunnen van alles bedenken op het Stadhuis”, vertelt Karremans. “Maar, uiteindelijk kan een initiatief vanuit de maatschappij effectiever zijn.” Ook laat Karremans weten dat hij open staat voor ideeën om racisme en discriminatie in Rotterdam tegen te gaan “We gaan het harder aanpakken op de arbeidsmarkt, woningmarkt en het in nachtleven.”

Koloniaal verleden
In het ‘Manifest Tegen Racisme’ wordt de koloniale geschiedenis van Rotterdam uitgebreid beschreven. De informatie is aangevuld met verhalen van experts, zoals Jane Ortet (gespecialiseerd Black History trainer) en oud-PvdA raadslid Peggy Wijntuin. In het manifest vind je naast informatie ook lees-, kijk- en luistertips voor wie meer wil weten over het koloniale verleden.

Het manifest is het resultaat van alle projecten die de chicks binnen het thema racisme hebben gemaakt. De meiden kwamen vanaf oktober 2021 samen in het Bibliotheektheater en gingen in gesprek met verschillende experts. Ze maakten twee podcast en een Chicks on Screen televisie-aflevering. Volgens Chido Schrugers van Chicks And The City was vooral de geschiedenis van de zwarte gemeenschap erg interessant: “Je weet het wel, maar het maakt toch extra impact als je het nog een keer hoort”, vertelt ze. “De geschiedenis is de grootste reden van het manifest.”

Excuses
In december 2021 bood Burgemeester Aboutaleb namens het college van B en W excuses aan voor het aandeel van Rotterdam in het slavernijverleden. “Mede door de koloniale handel, groeide Rotterdam uit tot de grootste haven van het land”, zei Aboutaleb.

Wil je meer weten over het Manifest Tegen Racisme? Klik dan hier.