Clan de Banlieue vertrekt van de Zaagmolendrift: ‘We hebben Noord uitgespeeld’

Sinds zeven jaar zitten het hoofdkwartier en de winkel van het Rotterdamse kledingmerk Clan de Banlieue op de Zaagmolendrift. Maar nu worden de panden in Noord opgezegd. Vanaf oktober is de winkel met al haar personeel op de Korte Lijnbaan 7 te vinden, in het centrum van Rotterdam. De verbouwing is al een aantal weken in volle gang. “We zullen Noord wel missen.”

Op zondag 17 september kondigde het merk aan dat zij binnenkort verhuizen naar het centrum. “Met deze verhuizing gaan wij naar onze consumenten toe. Voorheen was het zo dat onze consument echt speciaal voor ons naar Noord kwam. En nu gaan we ook naar de consument die ons nog niet kent. In de stad is het natuurlijk sowieso druk”, aldus Richard Lopes Mendes, mede-oprichter van Banlieue

De grootste reden voor de verhuizing is dat het merk enorm gegroeid is. De eigenaars willen ook meer saamhorigheid creëren onder de werknemers. “We hebben nooit echt de tijd gehad om even stil te staan bij een pand waar iedereen kan werken. We hebben bijvoorbeeld vier panden tegelijk op de Zaagmolendrift en een grote loods in de Spaanse Polder. Op een gegeven moment hebben we te veel ruimtes en ontstaan er eilandjes. Dat moet je niet hebben. Niet iedereen voelde zich even betrokken”, aldus Richard Lopes Mendes. Het nieuwe pand heeft een oppervlakte van 600 m2 en heeft genoeg ruimte voor al het personeel.

Clan de Banlieue is een begrip in Rotterdam Noord. “Toen wij in Noord kwamen was daar nog niet echt iets bijzonders. Het is daar de laatste zeven jaar sowieso heel erg veranderd in positieve zin en ik denk dat ook wij daar wel een aandeel in hebben”, zo vertelt Lopes Mendes. “Voor ons is het daar klaar. We hebben goede en minder goede jaren gehad. Maar het is nu tijd voor een nieuwe start. We gaan Noord wel missen”, aldus Richard Lopes Mendes.

Oude panden
Alle oude panden worden weer opgeleverd aan Havensteder. “Ik zou het nieuwe jonge Rotterdamse ondernemers op zich wel aanraden om op deze plek in Noord te komen ondernemen. Wij hebben de panden in de loop der jaren goed opgeknapt, dus dat is mooi meegenomen. Wel even afwachten wat Havensteder met de prijs van de panden gaat doen”, sluit Lopes Mendes af.

Het nieuwe pand op de Korte Lijnbaan gaat naar verwachting eind oktober 2023 open.

FC Banlieue
FC Banlieue is een maatschappelijk betrokken voetbalvereniging mede-opgericht door het Rotterdamse kledingmerk Clan de Banlieue. In de herfstvakantie konden Rotterdamse jongeren tussen de zeven en twaalf jaar naast voetballen meedoen aan het After School Programma. Het thema van dit jaar was ‘kunst’. Dit leidde tot twee prachtige muurschilderingen op de club.