Column: Gotham City aan de Maas

Joyce de Vries

Hé pssst! Mooierd. Lekker ding! Waarom loop je zo snel? Ik geef je gewoon een complimentje hoor. Je hoeft echt niet zo arrogant te doen. Verboden? Wat nou, verboden? Dit noemen ze vrijheid van meningsuiting. Heeft het gerechtshof zelf bepaald, dus chill. Enne, zo mooi ben je eigenlijk niet, dus loop maar gauw weer door.

Even voor de duidelijkheid, lieve mensen. Dit zijn natuurlijk niet mijn eigen woorden maar kreten die dagelijks over straat wordt geschald en bij veel vrouwen voor een onveilig gevoel zorgen. Sommigen doen er misschien lichtvoetig over, maar dat is het echt niet. En het is ook geen probleem van vrouwen alleen, maar van ons allemaal. Ik snap die mannen trouwens niet; alsof een
dame, na zulk gedrag, zich dan omdraait en zegt; ‘Oh dank je wel. Ik ga meteen met je mee en we duiken het bed in’.

Naast het geweld onder veelal jeugdige wannabee gangstertjes, met kapmessen in hun schooltas, hebben twee derde van de vrouwen in onze mooie stad te maken met straatintimidatie. 80 procent van de vrouwen wordt dagelijks lastig gevallen door verveelde gastjes, lollige bouwvakkers of hitsige hangbejaarden op een bankje. Is dit nieuw? Nee, dit speelt al sinds mensenheugenis; sinds mannen onderling allerlei regeltjes verzonnen, al dan niet, gebaseerd op een religie of ideologie, waarbij de vrouw toevalligerwijs altijd het onderspit delft. En dat we het er, anno 2022, nóg over moeten hebben, zegt iets over dit zogenaamde feministisch land.

Nee, dit is geen nieuw fenomeen, het is alleen de afgelopen jaren wat meer onder de aandacht gebracht. Door de MeToo-affaires, door social media en hier door mensen als bijvoorbeeld ene Tanya H. te Rotterdam, die zich jarenlang inzet tegen dit soort intimidatie. Overigens, iemand tegen wie je je echt niet zo durft te misdragen, mocht je haar ooit tegenkomen op straat.

In 2018 werd straatintimidatie in Rotterdam strafbaar. Sissen, uitschelden of naroepen? Dan stond je een boete te wachten van 4000 euro of drie maanden cel. Dat zal ze leren, die oversekste schoften! Oh wacht, een jaar later gooide het Gerechtshof in Den Haag het sisverbod alweer in de prullenbak. Want; in strijd met de vrijheid van meningsuiting. Want het was niet aan de gemeenten om de vrijheid van meningsuiting te beperken, stelde het hof.

Alleen de Eerste en Tweede Kamer mogen daarover beslissen. Really? Nou, doe dat dan! Oh wacht, op dit moment ligt er een nieuwe zedenwet klaar voor behandeling in die Eerste en Tweede Kamer, waarin straatintimidatie ook in mee zal worden genomen. Ach, weet u, het zal waarschijnlijk nog een hele tijd duren voordat het echt landelijk verboden wordt. Misschien kunnen Ali B. én Marco B. er samen een liedje over zingen, met twee vingers hoog in de lucht en een zwart balkje voor hun ogen. Het is maar een idee.

Blijkbaar is het dus erg moeilijk allemaal. Want waar ligt de grens tussen intimidatie en een compliment of een flirt? Wanneer bedoel je iets goed? Wat is je intentie? Als je iets veroordeeld wilt krijgen, zal er kant en klaar bewijs voor moeten zijn, aldus ons rechtssysteem.

Maar, lieve rechter; flirten is echt totaal iets anders dan een dame een hoer noemen of achter haar aan blijven lopen, ondanks dat ze al tig keer duidelijk heeft gemaakt er niet van gediend te zijn. Als u dat verschil niet kunt zien, dan neemt u Vrouwe Justitia wel erg letterlijk en bent u vooral stekeblind. Een vrouw lastigvallen is namelijk simpelweg een manier om haar haar ‘plaats’ in de samenleving te wijzen. Dat wij, mannen altijd wat over haar mogen zeggen. En dat zij vooral haar bek moet houden.

Mogen wij, mannen, helemaal niks meer zeggen dan? Jawel, wij mogen in een spannende Batmanfilm, verkondigen dat we de stad gaan redden en dat u rustig kunt slapen.

Oh wacht, dat was een campagnefilmpje. Overigens was deze een stuk beter dan die waarbij de Coolsingel urenlang ontregeld werd door een halfnaakte verwarde man op een paard.

Maar, het gaat goed komen, lieve mensen. Vooral nu we aan de vooravond zitten van de gemeenteraadsverkiezingen, en hier aan tafel twee echte, stoere veiligheids-partijen zitten en met elkaar de degens kruisen. Die degens zullen ze straks vast wel niet meer tegen elkaar gebruiken, maar tegen al het geweld, straatintimidatie en andere criminaliteit in de stad. In stoffige achterkamertjes zullen op 17 maart, na een lange donkere nacht en wanneer de zon weer schijnt boven Gotham aan de maas, samen erachter komen dat ze eigenlijk hetzelfde voor de stad willen. En dat ze dan beslissen om beide een cape te dragen en samen de criminaliteit te lijf te gaan.
Ik weet alleen niet of dat wel zo veilig zal blijken. Iets met oud zeer?

Iedere week leest Rachid Benhammou een column voor over het thema van de week in ons politiek café ‘Stemmen!’. Wil jij bij de opnames aanwezig zijn? Dat kan! Iedere dinsdag van 12.45 tot 14.00 in Proeflokaal Faas in het Oude Noorden.