Coolsingelpraat met Stephan van Baarle (DENK): “Ineens was ik Stephan de Turk”

Coolsingelpraat met Stephan van Baarle (DENK)

Hij is één van de meest zichtbare raadsleden op de Coolsingel, de 29-jarige Stephan van Baarle van Denk. Nu probeert hij de Tweede Kamer in te komen als nummer drie op de kieslijst. Hij vertelt over zijn worsteling met discriminatie die hem bij Denk bracht, de ruzies bij die partij en zijn pleidooi voor een vrouwenquotum.

Foto: Willem de Kam

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021 interviewt politiek verslaggever Ewoud Kieviet zes prominente Rotterdamse politici die de sprong naar Den Haag willen maken, voor deze speciale serie van onze politieke podcast Coolsingelpraat: de weg naar Den Haag.

“Ik merkte dat als mensen erachter kwamen dat mijn vader Turks is, ze mij opeens op een heel andere manier gingen duiden. Dan was ik niet meer Stephan, maar ‘Stephan de Turk’. Mensen hadden ook ineens een culturele connotatie bij mij. Ik heb aan levende lijve ondervonden dat als mensen iets weten van je afkomst of religie ze ineens een heel ander beeld van je krijgen.”

“Ik vind dat zo onrechtvaardig, dat je mensen op basis van een klein onderdeeltje van hun identiteit wegzet, omdat een individu zoveel aan eigenschappen en kwaliteiten heeft. Het heeft mij heel erg getriggerd om me af te zetten tegen etnisch nationalisme. Ik zie precies hetzelfde in de samenleving. Veel te veel mensen worden alleen op basis van hun religie, afkomst of geaardheid vastgepind, dat heeft ook invloed op hun kansen.”

Lees hier het hele interview bij Vers Beton of luister naar de podcast.

Coolsingelpraat
De komende zes weken gaan wij in Coolsingelpraat in gesprek met zes prominente Rotterdamse politici die de sprong naar Den Haag willen maken in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021. Coolsingelpraat is een co-productie tussen Vers Beton en OPEN Rotterdam.