Cultuurpenning voor Harry Hamelink, Doro Siepelprijs naar Nicole van Dijk: ‘Boegbeeld voor de sector’

Wethouder Said Kasmi heeft traditiegetrouw tijdens de start van het Rotterdamse culturele seizoen twee gemeentelijke onderscheidingen uitgereikt. De Cultuurpenning ging naar cultureel ondernemer Harry Hamelink en de Doro Siepelprijs naar Nicole van Dijk.

Het Rotterdamse college reikt de Cultuurpenning jaarlijks uit aan een persoon die op cultureel gebied een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd. Dit jaar was dat Hamelink, onder andere directeur van Motel Mozaique en organisator van festival Parfum de BoemBoem.

“Al decennialang is Hamelink actief in de culturele sector, zonder op de voorgrond te treden. Centraal in alles wat hij doet, staat het verder brengen van de mensen om hem heen”, aldus de jury. Hamelink ontvangt een draagspeld en een bedrag van 5.000 euro.

De Doro Siepelprijs is een prijs voor een Rotterdamse culturele organisatie of persoon die zich inspant voor het aantrekken van nieuw publiek. Deze prijs mocht Nicole van Dijk, directeur en medeoprichter van Stichting Wijkcollectie, in ontvangst nemen. De jury noemde Van Dijk en haar stichting “bewonderenswaardig”. “In een tijd waarin samenhang en dialoog onder druk staan, heeft deze winnaar de moed en visie gehad om aan de slag te gaan.” Van Dijk ontvangt 10.000 euro en een wisseltrofee.

Ingewikkeld
De prijzen worden uitgereikt in een ingewikkelde tijd voor Rotterdamse culturele organisaties. Zo moest organisator Joost Maaskant van de Pleinbioscoop de handdoek dit jaar in de ring gooien, omdat het vanwege de stijgende kosten niet meer haalbaar was. En het welbekende evenement Rollerdam kreeg van de gemeente geen vergunning en mocht dit jaar niet doorgaan. Dat weerhield honderden skaters er echter niet van om alsnog de skates aan te trekken en door de straten van Rotterdam te skaten.