D66 wil onderzoek naar discriminatie door politie

De fractie van D66 in de Rotterdamse raad heeft samen met GroenLinks, Denk, PvdA, SP en Nida een motie ingediend waarin ze vragen om periodiek onderzoek naar discriminatie en racisme door de Rotterdamse politie. Er zijn eerder onderzoeken gedaan waaruit bleek dat discriminatie onder de politie aanwezig is. Zo is er een appgroep opgedoken waar agenten racistische berichten uitwisselden over bepaalde bevolkingsgroepen.

“Er zijn onderzoeken geweest, verschillende uitspraken door de politie gedaan en nu is er ook nog een appgroep aan het licht gekomen waar ik erg van ben geschrokken. Het is tijd voor passende maatregelen om korte metten te maken met racisme en discriminatie,” aldus D66-raadslid Nadia Arsieni. Naast onderzoek naar de Rotterdamse politie, pleit Arsieni ook voor bijscholing van de politie over dit thema en voor gerichte aanpak om het vertrouwen tussen burgers en de politie in bepaalde wijken te vergroten.“Er zijn wijken in Rotterdam waar het vertrouwen in de politie bijzonder laag is. Dit zijn toevallig ook deels de wijken waar de politie meer bevoegdheden inzet, zoals preventief fouilleren”, aldus Arsieni.

Met de verkregen inzichten uit de periodieke onderzoeken wil de D66 een plan van aanpak realiseren waarin de aanpak van discriminatie en het verbeteren van vertrouwen tussen politieagenten en wijkbewoners onder de loep worden genomen. Volgens Arsieni laten de actuele ontwikkelingen zoals de recente berichtgeving over racistische uitlatingen weten dat het probleem rondom racisme binnen de Rotterdamse politie direct moet worden aangepakt.

Brief van Aboutaleb

Ook Rotterdamse burgemeester Aboutaleb schreef al in een brief aan de raad het buitengewoon teleurstellend te vinden dat dienders zulke berichten onderling deelden. “Discriminatie en racisme horen niet thuis bij de politie. Als dit gedrag aan het licht komt, moet daar stevig tegen worden opgetreden. De eenheidsleiding van de politie heeft mij verzekerd dat naar aanleiding van dit incident diepgaand onderzoek wordt ingesteld. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek worden eventuele maatregelen getroffen.”

De motie werd met 25 stemmen voor aangenomen.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat