Dankbaarheid bij Nigeriaanse ‘kerst’ Edo Ique op de Nieuwe Binnenweg

In het Nigeriaanse Benin wordt elk jaar het vijfdaagse festival Edo Ique gevierd. In Rotterdam vieren ze ook dit jaar het festival in het Afrikaanse restaurant D’Afrique op de Nieuwe Binnenweg.

Het is een gelegenheid waarbij men vooral dankbaar is voor het afgelopen jaar en hoopt op een mooi nieuwjaar. “We bidden en bedanken elkaar voor een mooi jaar”, vertelt Jeffrey Ekhator, eigenaar van het restaurant. Hij organiseert Edo Igue elk jaar, want hij vindt het belangrijk stil te staan bij de mooie dingen in het leven.

In het restaurant is het gezellig druk. Er hangt een feestelijke sfeer en er wordt vooral veel gelachen, maar op het moment dat Jeffrey het restaurant binnenloopt met een kokosnoot, wordt het stil. De gasten weten namelijk dat dan het gebed gaat beginnen.

De koning bepaalt elk jaar wanneer het festival wordt gevierd. “Het is een beetje onze kerst eigenlijk”, vertelt een van de bezoekers. “We komen bij elkaar, zijn dankbaar en genieten van lekker eten.” De Nigerianen zijn hun koning erg dankbaar, want hij zorgt goed voor het volk en dient het volk zoals het volk hem dient.