De échte schatten van het Noordereiland ontdekken met nieuwe Noordereiland Schatkaart

De Hef, de Wilhelminafontein en onderdelen van het ‘motorschip’: op het Noordereiland is veel te zien. Toch is het een deel van Rotterdam dat nog vrij onontdekt is. Maar daar hebben de ondernemers van het eiland iets op bedacht: een schatkaart.

Eerder in 2017 was er ook al een schatkaart van het Noordereiland te vinden bij de Eilandwinkel. Maar bijna vijf jaar later was deze verouderd. “Op de oude schatkaart stond bijvoorbeeld een radarinstallatie op de Hef getekend, maar die is er niet meer. Dat hebben we snel uit moeten gummen”, vertelt Annette van de Eilandwinkel. Ook zijn er nieuwe gebouwen bijgekomen.

Op de kaart van 2022 staan ruim vijftien bezienswaardigheden. Kunst, historie, monumenten en architectuur: het komt allemaal aan bod. De must-see volgens Annette? “De machinekamer. Het eiland is ooit door een kunstenaar benoemd als een motorschip wat weg zal varen van Rotterdam. Diverse kunstwerken op het eiland refereren hieraan, zoals ook de machinekamer.” Voor wie tijdens het wandelen moe wordt, zijn er ook een aantal horecagelegenheden te vinden op de kaart.

Voor 1 euro is de kaart te koop bij de Eilandwinkel in het Huis van de Wijk op de Prins Hendrikkade 89. De schatkaart is het resultaat van een samenwerking tussen Stichting Expeditie Noordereiland, Wijkraad Noordereiland, Cultuur Concreet, OpZoomerMee en organisaties en ondernemers op het eiland.