De Falafel op Binnenwegplein stopt met combideals door tekort plantaardige olie

De oorlog in Oekraïne heeft ook nu nog gevolgen voor horecaondernemers in Rotterdam. Door het tekort aan plantaardige olie moet restaurant De Falafel op het Binnenwegplein zich aanpassen. Onder andere de combideals worden van de menukaart gehaald omdat het financieel niet meer te houden is.

“We moeten nu echt een stuk zuiniger zijn”, vertelt Rachel van der Werf. Rachel, de eigenaar van De Falafel, staat al sinds 1996 op het Binnenwegplein, maar voelt zich nu genoodzaakt om haar menu aan te passen. “Aan het begin van de oorlog hebben we de prijzen al met minimaal 50 cent omhoog moeten gooien. Dat was nog niet genoeg om het tekort op te vangen.” Rachel moet ook haar oliegebruik aanpassen. Waar ze voor de oorlog in Oekraïne nog niet hoeft na te denken over haar verbruik is dat nu wel anders; “Ik gooi normaal gesproken 20 liter zonnebloemolie van het merk Romi op een dag in de frituur. Als dat door drukte op raakt ga ik dat niet bijvullen met mijn vaste merk maar met een goedkoper ‘backup’ merk. Voorheen deed ik dat wel maar mijn vaste zonnebloemolie is in twee maanden drie keer zo duur geworden.” Gewoon meer inkopen zit er voor Rachel door de prijsstijging financieel niet meer in.

‘De Falafel blijft De Falafel’
Ondanks de aanpassingen in het menu ziet Rachel weinig verandering in het imago van haar zaak: “De Falafel blijft De Falafel, we zijn alleen wat zuiniger geworden met een wat hogere prijs.” Door de veranderingen in prijs kan De Falafel in de toekomst ook gewoon blijven draaien. Rachel is op dit moment al blij dat ze weer normaal open kan; “Tijdens corona waren we twee jaar dicht. Tuurlijk is het erg dat we ons nu moeten aanpassen maar hiervoor verdienden we helemaal niks. Ik kan werken en daar ben ik blij mee.”

Niet alleen De Falafel op het Binnenwegplein maar ook Schipper Patat op het Schouwburgplein zag de prijzen stijgen. Bij Frans Schipper ging OPEN Rotterdam al eerder langs.