Mohamed noemt zichzelf de gezelligste salafist van Nederland

Mohamed Abdulahi, op YouTube bekend onder de naam ‘Mohamedsmening’, geeft ons een kijkje in moskee De Middenweg. Mohamed noemt zichzelf de gezelligste salafist van Nederland. Hij wil af van de negativiteit die aan de naam salafist hangt en is van mening dat we allemaal relaxed moeten doen met elkaar.

Mohamed is geboren met een visuele beperking. Aan een oog is hij helemaal blind en met het andere oog ziet hij maar één procent. ‘Ik ben geboren in Saoedi-Arabië toen mijn ouders op bedevaart waren. Ik ben met spoed naar Nederland gebracht, de artsen hebben hier naar mijn situatie gekeken en mij geholpen. Sindsdien zijn mijn ogen aan het stabiliseren’, vertelt Mohammed.

De Middenweg is gelegen in de woonwijk Bergpolder in Rotterdam-Noord. Vóór de oorlog stonden op die plek nog gewoon huizen, maar tijdens het bombardement in de Tweede Wereldoorlog zijn die verwoest. Op die plek is later een kerk gebouwd, maar in 2013 is die omgebouwd tot moskee.

Abdulahi is dagelijks te vinden in de moskee. Zijn dag is niet compleet, als hij niet in de moskee is geweest. Als hij niet in de moskee is, dan is Mohammed online te vinden. Onder de naam ´Mohamedsmening´ maakt hij filmpjes op YouTube en Instagram over de islam. ‘Met mijn video’s probeer ik een vertaalslag te maken tussen, hoe leer je nou over de islam en ben je nog steeds functioneel in deze prachtige samenleving’, aldus Mohamed.